Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν κάνει πολλούς από εμάς να “εγκαταλείψουμε”- εδώ και καιρό- τον ζεστό καφέ για τον κρύο, με την ελπίδα πως o τελευταίος θα μας χαρίσει τη δροσιά του. Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που επιλέγουν πάντα μια κούπα ζεστό καφέ, ανεξαρτήτως εποχής, και αν τους ρωτήσεις θα σου πουν πως δεν θα άλλαζαν επουδενί το πρωινό ζεστό καφεδάκι τους με κρύο. Τελικά έχει σημασία αν πίνεις ζεστό ή κρύο καφέ;

Οι ειδικοί μίλησαν και με βάση τα λεγόμενά τους η επιλογή ζεστού ή κρύου καφέ έχει επιπτώσεις στην υγεία (σου). Έτσι, σύμφωνα με τον Δρ Μαχέινταν Γιογκεσγουάραν αν πίνεις κρύο καφέ, τα οφέλη είναι περισσότερα. Για παράδειγμα, ο κρύος καφές είναι λιγότερο όξινος. «Αυτό το χαρακτηριστικό είναι καλύτερο για το πεπτικό σύστημα, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε πόνο ή άλλη ενόχληση στο στομάχι, όταν θα πιείτε κρύο καφέ». Η λιγότερη οξύτητα έχει θετικές επιπτώσεις και στην στοματική υγιεινή.

Βέβαια, παρότι ο κρύος καφές κάνει περισσότερο καλό στην υγεία, υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και στην κατανάλωση ζεστού καφέ, όπως επισημαίνει η διατροφολόγος Καριν Αντονι.

Ένα φλιτζάνι ζεστός καφές

kafes-kopela-gynaika

#1 Είναι πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά που θα σου χαρίσει ο ζεστός καφές αυτομάτως σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο, διαβήτη, έμφραγμα, ηπατική νόσο και πρόωρο θάνατο. Όχι και άσχημα…

#2 Σε βοηθά να πεις “αντίο” στο άγχος

Έρευνα του 2008 αποκάλυψε- για καλή σου τύχη- ότι το άρωμα του καφέ μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα συγκεκριμένων γονιδίων στον εγκέφαλο. Για την ακρίβεια, σχετικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια εργαστηρίου, έδειξε διαφορετικές γονιδιακές εκφράσεις στα ποντίκια που μύρισαν τον καφέ σε αντίθεση με εκείνα που δεν τον μύρισαν. Η μυρωδιά του ζεστού καφέ ήταν αρκετή για να μειώσει το άγχος και την κούραση. Φυσικά, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να καταγραφούν τα αποτελέσματα του αρώματος του καφέ ειδικά στους ανθρώπους. Πάντως, αν συχνά σε καταβάλει το άγχος δεν χάνεις τίποτα να γευτείς μια κούπα ζεστό καφέ.

#3 Ανεβάζει τη διάθεσή σου στα ύψη

«Ένας ζεστός καφές το πρωί, θα σε κάνει να σκεφτείς θετικά», λέει η Άντονι. Αξιοσημείωτο είναι ότι, έρευνα του 2009 στο περιοδικό «Science», έδειξε ότι και μόνο που κρατάμε μια ζεστή κούπα καφέ, αυξάνει τα θετικά και όμορφα συναισθήματα και προς τους συνανθρώπους.

Ένα ποτήρι κρύος καφές

kafes-kruos-kopela-gynaika-kinhto

#1 Περιέχει λιγότερη καφεϊνη

«Μιλώντας γενικά, ο κρύος καφές περιέχει λιγότερη καφεϊνη, γεγονός που είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα για εκείνους που επιθυμούν ένα δεύτερο ποτήρι καφέ, αλλά αισθάνονται ένα τρέμουλο», αναφέρει ο ειδικός στον καφέ, Τζορτναν Κάρτσερ. Εμπιστεύσου τον.

#2 Βοηθά στην πρόβλεψη του εμφράγματος

Ο κρύος καφές σας βοηθάει στην πρόβλεψη του εμφράγματος, κατά τον δρ. Γιογκεσγουάραν. «Ο κρύος καφές περιέχει καφεϊνη, μαγνήσιο, τριγωνελλίνη που βοηθούν στον έλεγχο και τη σταθερή πίεση».

Πάντως, ό,τι καφέ και αν σου αρέσει να πίνεις, μη σκας. Και αυτό γιατί έχει αποδειχτεί πως είτε ζεστός, είτε κρύος, ο καφές «χαρίζει» μακροζωία και όχι μόνο.