Ενας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία με περίπου 1,5 εκατ, οφειλέτες να απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ένα μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους ή στο 50,55% των φορολογουμένων στους οποίους οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Με τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ που προστέθηκαν στο… καλάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, τα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία έφτασαν αισίως περίπου στα 90 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 51% του ΑΕΠ.

Το «φρέσκο χρέος» που έχει συσσωρευτεί από τις αρχές του χρόνου, διαμορφώθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και αν προστεθεί στις παλαιές οφειλές (αυτές που είχαν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2015) ύψους 83,025 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει το συνολικό χρέος των 89,832 δισ. ευρώ το οποίο φυσικά μας κατατάσσει  με τεράστια απόσταση στην πρώτη θέση της Ευρώπης.

Το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος των 83,025 δισ. ευρώ αναλύεται ως εξής:

1.62,492 δις. ευρώ είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο φυσικών και νομικών προσώπων

2. 8,059 δις ευρώ είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ και δημοτικών εταιρειών)

3. 12,317 δις. ευρώ είναι το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων εταιρειών.

Οι εισπράξεις έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν στα 1,477 δις. ευρώ από 1,263 δις. ευρώ τον Μάιο. Όσον αφορά στις εισπράξεις έναντι του νέου χρέους, ανήλθαν στα 858 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Ιούνιο με αποτέλεσμα το ποσοστό είσπραξης να ανέλθει στο 14,6%.

Νέο ρεκόρ στα «φέσια» του δημοσίου προς ιδιώτες

Υποτίθεται ότι με την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, το δημόσιο θα ξεκινούσε να αποπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες.Κάτι τέτοιο πάντως, δεν φαίνεται να έχει μέσα στον Ιούνιο μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε και νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αύξηση, καταγράφεται και στις επιστροφές φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ας αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών ότι η «τρύπα» στα έσοδα του Ιουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 5,909 δις. ευρώ έναντι 5,786 δις. ευρώ τον Μάιο ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν στα 1,311 δις. ευρώ από 1,259 δις. ευρώ τον Μάιο.

Αθροιστικά, τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στα 7,202 δις. ευρώ έναντι 7,045 δις. ευρώ τον Μάιο. Τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ ανήλθαν στα 1,831 δις. ευρώ ενώ τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν και αυτά στα 1,183 δις. ευρώ.

Οι οφειλές του Ταμείου Προνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ανήλθαν στα 726 εκατ. ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr