Βίκυ Καλογερά: Ξεκλειδώνει τα μυστικά του Σύμπαντος

kalogera

Η Βίκυ Καλογερά είναι Διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική του Northwestern (CIERA) και του κάτοχος της έδρας Φυσικής και Αστρονομίας του Erastus O. Haven στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη φυσική των συμπαγών αστροφυσικών αντικειμένων, συγκεκριμένα στους άσπρους νάνους, στα αστέρια νετρονίων και στις μαύρες τρύπες. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σχηματισμό και την εξέλιξη των δυαδικών συστημάτων, στα οποία δύο άστρα μπαίνουν στην ίδια τροχιά.

Γεννήθηκε το 1975 στις Σέρρες. Το 1992 πήρε Πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1997 έκανε το Διδακτορικό της στην Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα. Στη συνέχεια έγινε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 2001 έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Η Ελληνίδα αστροφυσικός, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ιστορική ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν και ξεκινώντας ένα νέο πεδίο στην αστρονομία, επιλέχθηκε ως ο 16ος αποδέκτης του βραβείου Martin E. και Gertrude Walder για την Αριστεία στην Έρευνα. Το βραβείο, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 από τον Joseph A. Walder και χορηγείται ετησίως, αναγνωρίζει την αριστεία στην έρευνα στο  Πανεπιστήμιο Northwestern.

Είναι μέλος της Επιστημονικής Συνεργασίας LIGO στο πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Εργάζεται στην εκτελεστική επιτροπή της συνεργασίας και έχει οδηγήσει την αστροφυσική ερμηνεία της πρώτης ανακάλυψης συγκρούσεων μαύρων τρυπών.

Ως μέλος της ομάδας LIGO, η Καλογερά συμπεριλήφθηκε στο βραβείο Gruber 2016 στην Κοσμολογία και στο Ειδικό Βραβείο του 2016 για τη Θεμελιώδη Φυσική, που τιμά την πρώτη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων. Επίσης βραβεύτηκε με το Βραβείο Hans Bethe της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας για το ευρύτατο αντίκτυπό της στην αστροφυσική.

Τον Οκτώβριο του 2017 είχε σημαντική συμβολή στην ανακάλυψη των πρώτων βαρυτικών κυμάτων από τη βίαιη και φωτεινή σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων σε απόσταση 130 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που ανοίγει νέους δρόμους στην αστρονομία, καθώς εκτός από τα βαρυτικά κύματα, παράλληλα ανιχνεύθηκε από την ίδια πηγή, τα συγχωνευόμενα άστρα νετρονίων, η ακτινοβολία, ορατή και μη, που γέννησε το κοσμικό φαινόμενο, το οποίο ήταν τόσο ισχυρό, ώστε στην πορεία «γέννησε» και βαριά χημικά στοιχεία, όπως χρυσό και πλατίνα.

«Οι συγχωνεύσεις δύο άστρων νετρονίων είχαν προβλεφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες ότι μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιες ισχυρές εκρήξεις, αλλά αυτή η νέα πολυδιάστατη ανακάλυψη ενώνει για πρώτη φορά δύο κομμάτια-κλειδιά του παζλ. Η ανακάλυψή μας επιβεβαιώνει πολλές θεωρητικές προβλέψεις μας, μεταξύ των οποίων ότι τα ζεύγη των άστρων νετρονίων γεννούν ακτίνες γάμμα, οπτική ακτινοβολία, υπέρυθρη, ακτίνων-Χ και ραδιοκύματα. Ταυτόχρονα, έχουμε πια στις νέες παρατηρήσεις ενδείξεις που αναδεικνύουν νέα μυστήρια, τα οποία θα πρέπει να κατανοήσουμε».

Εργάζεται στην επιτροπή αστρονομίας και αστροφυσικής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και στο εκτελεστικό συμβούλιο των διευθυντών της Large Synoptic Survey Telescope Corporation. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, η NASA και ιδιωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν την έρευνά της. Είναι συγγραφέας άνω των 200 επιστημονικών δημοσιεύσεων, μεταξύ των οποίων για τα βαρυτικά κύματα.