Τόκιο: Ανησυχία για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω κορονοϊού

Ήδη, κάποιοι προκριματικοί γύροι έχουν αναβληθεί ή μεταφερθεί σε άλλες χώρες.

tokyo-olympiakoi

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 που θα διεξαθχούν στην Ιαπωνία εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν τελικά πρέπει να διεξαχθούν στην χώρα λόγω του νέου κορονοϊού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν τον Ιούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πάντως διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη διεξαγωγή των Αγώνων και δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί το ήδη υπάρχον πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει τουλάχιστον 45 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων των 20 επιβατών στο κρουαζιερόπλοι Princess Cruises που βρίσκονται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα. Περισσότερα από 3.700 άτομα παραμένουν στο πλοίο, καθώς οι υπάλληλοι διενεργούν υγειονομικούς ελέγχους για να εντοπίσουν τα κρούσματα.

Πάντως, μερικές προολυμπιακές εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί.

Συγκεκριμένα, το τουρνουά Lingshui China Masters, ένα προολυμπιακό τουρνουά για το μπάντμιντον, έχει αναβληθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάντμιντον (BWF) και την Κινέζικη Ένωση Μπάντμιντον (CBA). Πιθανότατα, θα διοργανωθεί τον Μάιο.

Ακόμη, μια προκριματική φάση για το ποδόσφαιρο γυναικών που θα γινόταν στην Ουχάν, θα διεξαχθεί τελικά στο Σίδνει. Η ομάδα γυναικών ποδοσφαίρου της Κίνας τέθηκε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στο Μπρίσμπεϊν την Τετάρτη μετά την άφιξή της στην Αυστραλία για το τουρνουά.

Η προκριματική φάση του μπάσκετ γυναικών μεταφέρεται από τη Νότια Κίνα στο Βελιγράδι της Σερβίας και θα διεξαχθεί από τις 6 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

Τα προκριματικά της πυγμαχίας από την Ουχάν, πήγαν στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα στην Κίνα έχουν ακυρωθεί ή έχουν αναβληθεί μετά την έκρηξη του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Nanjing από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου, αλλά τελικά μάλλον θα γίνει το 2021.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), Ουγκούρ Ερντενέ από την Τουρκία, δήλωσε στο Anadolu της Τουρκίας ότι ”ο κορoναϊός δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και δεν πρόκειται να εμποδίσει τη διεξαγωγή τους.