Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο θα παραδοθεί πλήρως  εξοπλισμένο και έτοιμο για λειτουργία το 2024, δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, Διευθυντής Τεχνικών Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπογραμμίζοντας ότι θα καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά συνολικά της βόρειας Ελλάδας.

«Θα είναι ένα Παιδιατρικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο, θα καλύψει τις ανάγκες τριτοβάθμιας υγείας όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας. Περιστατικά δηλαδή που σήμερα στέλνονται στην Αθήνα ή στο εξωτερικό,  θα καλυφθούν στην μεγάλη πλειοψηφία τους από το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέλιας.

Παράλληλα σχεδιάζεται και η οδική πρόσβαση στο Παιδιατρικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέλια έχουν ανατεθεί ήδη οι μελέτες και θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Παιδιά και φύση

Ο κ. Μαραβέλιας επισήμανε την ιδιαίτερη προσοχή που δίνει ο αρχιτέκτονας στη επαφή των παιδιών με τη φύση. Όπως είπε το νοσοκομείο θα είναι εμβαθυσμένο μέσα στο δάσος ενώ μία από τις καινοτομίες του είναι οι κήποι του και έκανε αναφορά στους «θεραπευτικούς κήπους» στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου αλλά όλοι οι πολίτες.

Αναφέρθηκε σε μία ακόμα καινοτομία του αρχιτέκτονα ο οποίος «παντρεύει» δύο τύπους μοντέλων. Τα λεγόμενα συμπαγή κτήρια και τα συστήματα πτερύγων, που εκμεταλλεύονται τα θέματα της φύσης.

Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη

Στη οδική σύνδεση του νοσοκομείου αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Πρόκειται για τον υφιστάμενο δρόμο στον οποίο θα γίνουν βελτιώσεις και διαπλάτυνση.

Όπως είπε έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν δεσμευθεί 20 εκατ. Ευρώ για την υλοποίησή του και ανέφερε ότι θα κατασκευαστεί μέσα στο 2020.

Σε ότι αφορά την καινούρια σύνδεση του Φιλύρου με την περιφερειακή είπε ότι αυτή θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. «Ακόμα το ψάχνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.