Το Lockdown «κρατάει» μέχρι 14/12: Ποιοι θα ανοίξουν πρώτα – Κλειστά κέντρα, μπαρ

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η νέα παράταση στο lockdown

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η νέα παράταση του lockdown και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, με τις ημερομηνίες για το πρώτο άνοιγμα της αγοράς να βρίσκονται ανάμεσα από τις 14 και τις 21 Δεκεμβρίου. Πιθανή εξαίρεση αποτελούν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί που δεν μπορεί να αποκλειστεί να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, παρότι και αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη καθώς επιστήμονες εκφράζουν ενστάσεις ως προς την κινητικότητα που θα δημιουργήσει ένα τέτοιο άνοιγμα.

Πιο αναλυτικά, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές, τονίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, ανέφερε ο κ. Πέτσας λέγοντας πως «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα».

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να λειτουργήσει η αγορά και το πρώτο άνοιγμα θα αφορά μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου και καταστήματα εποχικών ειδών. Δεν θα ανοίξουν ταυτόχρονα τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, τα οποία πιθανώς θα ανοίξουν 7 ημέρες μετά.

Τι ισχύει με την εστίαση

Παράλληλα, οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το άνοιγμα της εστίασης στις γιορτές. Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, πρότεινε να μείνουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης εν συνόλω, λέγοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών. . «Όπως η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για να σώσει τις ζωές των πολιτών κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να λάβει αντίστοιχα μέτρα για να σώσει τον τουρισμό και την εστίαση από την οικονομική καταστροφή», δήλωσε σχετικά η κ. Λινού, ενώ αποτίμησε ως «τεράστιο κίνδυνο» τις εξόδους για φαγητό.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά στις γιορτές και θα ανοίξουν μετά το 2021. Ωστόσο, υπάρχει διαβούλευση σχετικά με τα καφέ και τα εστιατόρια, τα οποία αν και εφόσον ανοίξουν θα λειτουργούν με πολύ αυστηρούς κανόνες, χωρίς μουσική, χωρίς όρθιους και με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας.

Απαγόρευση τα Χριστούγεννα

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο Στέλιος Πέτσας η κυβέρνηση δρομολογεί απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα. «Ένα είδους απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέροντας παράλληλα ότι πολύ δύσκολα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το επόμενο διάστημα αλλά και κατά την περίοδο των γιορτών.