Το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα… κατοικίδια!

 Έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία των σκυλιών και των γατιών καθώς τα ζωάκια παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ασθένειες επειδή εκτίθενται στον καπνό.

Γάτες και σκύλοι που ζουν σε σπίτια καπνιστών κινδυνεύουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου ή και να βάλουν πολλά κιλά μετά τη στείρωσή τους, υπογραμμίζει η Κλερ Νότενμπελτ, καθηγήτρια ιατρικής και ογκολογίας στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου αυτού.

«Έχουμε ήδη δείξει ότι οι σκύλοι απορροφούν σημαντική ποσότητα καπνού όταν ζουν σε ένα σπίτι. Η έρευνά μας σχετικά με τις γάτες δείχνει ότι επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, πιθανότατα επειδή πλένονται σχολαστικά, απορροφώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα καπνού» σημειώνει η Νότενμπελτ.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το επίπεδο νικοτίνης στο τρίχωμα των ζώων μειώνεται αισθητά αν οι ένοικοι του σπιτιού καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα ημερησίως.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος μόνο για τους καπνιστές αλλά και για τους άλλους λόγω του παθητικού καπνίσματος και οι ιδιοκτήτες γάτων και σκύλων συχνά ξεχνούν σε τι κίνδυνο εκθέτουν τα ζώα τους» συνέχισε η Νότενμπελτ υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι «η καλύτερη λύση για την υγεία και την ευημερία του ζώου».

Πηγή: tvxs.gr