Ρεσιτάλ, μάστερκλας, κονσέρτο ρομαντισμού και εμφανίσεις νέων καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 30 Νοέμβρη 2019, ενώ οι εκδηλώσεις του στην Αθήνα (Εθνική Λυρική Σκηνή) έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αναβιώνοντας το ρομαντικό πνεύμα μέσα από ερμηνείες μερικών από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες, το φετινό Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πανόραμα των πιο αγαπητών έργων για το όργανο.

Όπως δήλωσε στον “TyposThes” ο πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Αγγελόπουλος: «φετινό βασικό θέμα θα είναι ο ρομαντισμός. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στις 16/11 ώρα 20.30 τη συναυλία – αφιέρωμα στα μεγάλα κονσέρτα του ρομαντισμού σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Παίζουν πιάνο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, Στέφανος Θωμόπουλος, Κάρολος Ζουγανέλης.

Μάλιστα ο κεντρικός κύκλος του όγδοου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον ιστορικότερο μουσικό θεσμό της πόλης. Το πρόγραμμα φέτος είναι πιο συμπυκνωμένο χρονικά: θα γίνουν 5 ρεσιτάλ πιάνου σε Σαββατοκύριακα, με έναρξη αύριο στις 20.30 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Εκεί ο Δημήτρης Τουφεξής θα δώσει Ρεσιτάλ πιάνου με τίτλο «Ρομαντικές μινιατούρες: Στιγμές στο άπειρο», με μικρά κομμάτια από γνωστές μελωδίες, , ενώ την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στις 12.00 ο Τίτος Γουβέλης θα δώσει Ρεσιτάλ πιάνου με θέμα «Εικόνες που τραγουδούν». Στο πρόγραμμα που ερμηνεύει ο Τίτος Γουβέλης, στο οποίο δεσπόζει το εμβληματικό έργο του Mussorgsky ‘Εικόνες από μία έκθεση’, το πιάνο μεταμορφώνει σε αφηρημένο μουσικό ήχο συγκεκριμένους πίνακες ζωγραφικής, από τη Μνηστεία της Παναγίας του Ραφαήλ έως έργα των Munch, Klimt και Van Gogh.

piano_festival_main_poster_square_post_image.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως και φέτος θα γίνουν παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν τριήμερο masterclass, αλλά και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, τη Φλώρινα και την Αλεξανδρούπολη».

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, πραγματοποιεί 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στόχος του θεσμού είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

Επόμενα Ρεσιτάλ: 23/11, 20.30 Λίλια Μπογιατζίεβα, 24/11 ώρα 12.00 Νεφέλη Μούσουρα και 30/11 ώρα 20.30Θοδωρής Τζοβανάκης.

Masterclass θα γίνει από τους: Νίκο Κυριόσογλου (15/11), Δόμνα Ευνουχίδου (16/11), Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (17/11) στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

 

Χρήσιμα

Εισιτήρια ρεσιτάλ: Κανονικό – 10€ προπώληση, 12€ ταμείο, Περιορισμένης ορατότητας – 6€ προπώληση, 8€ ταμείο.

Ελεύθερη είσοδος σε σπουδαστές του ΚΩΘ και στους σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΘ με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας (βάσει διαθεσιμότητας θέσεων σε θέσεις καθημένων ή εναλλακτικά ορθίων).

Μεγάλα Κονσέρτα του Ρομαντισμού: Ζώνη Α: 20€, Ζώνη Β: 15 €, Ζώνη Γ: 10 €. Ελεύθερη είσοδος στους φοιτητές του ΑΠΘ με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων).

Προπώληση: www.ticketservices.gr, Γκαλερί Αγγελόπουλου (Τσιμισκή 121, 2310 273298, Δε-Σα 10:00-14:00, Τρ, Πε, Πα 18.00-20.00), Καταστήματα Public, Εκδοτήριο ΚΟΘ (Λ. Νίκης 73, 2310 236990, Δε-Πα 09:00-16:00).