Σε ένα τεράστιο θερινό σινεμά θα μεταμορφωθεί απόψε Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, και ώρα 21:00 η πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μια μοναδική ανοιχτή προβολή (με ελεύθερη είσοδο). Θα δείξει στο κοινό το βραβευμένο με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισο

ς» Τζουζέπε Τορνατόρε (Ιταλία – Γαλλία, 1988).

Με το νοσταλγικό αυτό φιλμ αρχίζει η σεζόν της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προβολή γίνεται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών», που διοργανώνεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, φέτος το καλοκαίρι, προβάλλονται σε ορισμένους από τους πιο εμβληματικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης – σε 13 χώρες – ευρωπαϊκές κλασικές ταινίες για την ανάδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση να πούμε ότι στο φιλμ αυτό του Τορνατόρε η ιστορία ξετυλίγεται σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας στις αρχές του 1950. Εκεί ο μικρός Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον ηλικιωμένο μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά και μέσα από τη φιλία τους ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο του σινεμά.

Μεγαλώνοντας θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του και να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Τριάντα χρόνια αργότερα, θα ενημερωθεί για τον θάνατο του Αλφρέντο και θα επιστρέψει στο χωριό για την κηδεία. Παίζουν: Philippe Noiret, Enzo Cannavale, Antonella Attili.

 

Σεζόν κλασσικών ταινιών

cinema_paradiso_2.jpg

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κλασικές ταινίες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβάλλονται δωρεάν σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες της ΕΕ — από μικρές πόλεις έως πρωτεύουσες — για την ανάδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μας κλασικών ταινιών, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Χαίρομαι που η ‘Σεζόν κλασικών ταινιών’ παρέχει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια εμπειρία κοινή σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και όταν συμμετέχουν σε μια τοπική εκδήλωση».

aristotelous_0.jpg

Στις κλασικές ταινίες που θα προβληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν συμπεριλαμβάνονται τα φιλμ Μετρόπολις του Φριτς Λανγκ (1927), Τα 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τρυφό (1959) και Σινεμά ο παράδεισος του Τζουζέπε Τορνατόρε (1988). Στους εμβληματικούς χώρους που θα φιλοξενήσουν τις προβολές περιλαμβάνονται πέρα από την Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία, και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια.

Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας «Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου», που περιλάμβανε 50 δωρεάν προβολές 20 ταινιών, με τη στήριξη του MEDIA, από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ και με συμμετοχή περίπου 7 200 Ευρωπαίων. Η «Σεζόν κλασικών ταινιών» αναμένεται να προσελκύσει στις ελεύθερες προβολές 15 000 Ευρωπαίους.