Συμβολικές δράσεις με ολιγάριθμες συγκεντρώσεις προσωπικού των νοσοκομείων πραγματοποιούνται σήμερα στο προαύλιο χώρο κάθε νοσοκομείου με αφορμή την πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) πραγματοποιεί κινητοποίηση στο νοσοκομείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» (στην πύλη επί της Ν. Εγνατίας). Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα μιλώντας πριν λίγη ώρα στον 102 FM έξω από το Ιπποκράτειο έχει αναρτηθεί πανό ενώ υπάρχουν αντιπροσωπείες από δεκάδες συλλόγους και συλλογικότητες, από τα εργασιακά σωματεία των νοσοκομείων, από πολιτικούς φορείς κ.ά. «Είναι μια συμβολική παρουσία όλου του λαού της Θεσσαλονίκης», τόνισε προσθέτοντας ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε βλέπουμε τη γύμνια του ΕΣΥ,  «θέλουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό αλλά και για τη συνηθισμένη νοσηρότητα».

Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΝΙΘ έχει καταγράψει τον αριθμό των κενών οργανικών θέσεων που χρειάζεται το ΕΣΥ, ο οποίος πριν τον κορωνοϊό ήταν περίπου 6.500 γιατροί και 30.000 στο υπόλοιπο προσωπικό. Στη Θεσσαλονίκη το 30% των οργανικών θέσεων σε ειδικούς γιατρούς είναι κενές, ενώ περίπου 40% των θέσεων ειδικευόμενων είναι κενές, έχει μεταναστεύσει κόσμος, όπως είπε. Υποστήριξε ακόμη ότι στη Θεσσαλονίκη το 20% των κλινών ΜΕΘ ήταν κλειστά γιατί δεν υπήρχε στελέχωση και εξοπλισμός. “Το ΕΣΥ χρειάζεται τη στελέχωση γιατί έχει διαλυθεί με διαχρονικές επιλογές από τις διάφορες κυβερνήσεις”, τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σύλλογος εργαζομένων στο Θεαγένειο

Στο μεταξύ, με αφορμή την 7η Απρίλη ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας-Ημέρα στήριξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας , το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ‘’Α.Ν.Θ. Θεαγένειο’’ πραγματοποιεί μια συμβολική στην πράξη αλλά ουσιαστική σαν μήνυμα παρέμβαση στον αύλιο χώρο του Νοσοκομείου, αναρτώντας πανό με τα κύρια αιτήματα των υγειονομικών της Δημόσιας Υγείας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:  Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλα τα Σωματεία των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας και με αίσθημα ευθύνης λόγω της έκτακτης κατάστασης μετατρέπουμε τη μέρα αυτή σε μέρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία ότι αγωνιζόμαστε για το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας Υγείας, που έκανε ακόμα και τους θιασώτες της ιδιωτικής υγείας να αναγνωρίσουν την ανάγκη στήριξής της.

Απαιτούμε η κυβέρνηση άμεσα να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και να διαθέσει όλα τα μέσα ώστε να θωρακίσει όλους τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού. Να γίνεται έλεγχος σε κάθε συνάδελφο που εμφανίζει συμπτώματα όμοια με λοίμωξη Covid-19 αλλά και σε κάθε εργαζόμενο που εργάζεται σε τμήμα που περιθάλπτει  τέτοιους ασθενείς σε τακτική βάση. Να μην ισχύει η μείωση της προληπτικής καραντίνας του υγειονομικού προσωπικού από14 σε 7 ημέρες. Κανένας εργαζόμενος του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δεν είναι αναλώσιμος, έχει οικογένεια πίσω του και δεν περισσεύει.

  Διεκδικούμε:

1.            Μέτρα ατομικής προστασίας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να διασφαλιστούν εδώ και τώρα όλες οι αναγκαίες προμήθειες για όλες τις δομές της Δημόσιας Υγείας.

2.            Να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των διαγνωστικών test, για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους.

3.            Να επιταχθούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και να πραγματοποιούν δωρεάν ελέγχους για Covid-19, μιας και μας λένε ότι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα αντιδραστήρια δε φτάνουν

4.            Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα Δημόσια Νοσοκομεία . Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι.

5.            Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό. Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια του Ιδιωτικού Τομέα.

6.            Να ενταχθούν άμεσα οι Υγειονομικοί στις δημόσιες δομές υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

7.            Να ενσωματωθούν όλες οι δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, περιφερειακά ιατρεία, ΤΟΜΥ) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.

Ένταση έξω από τον “Ευαγγελισμό”

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, όταν η αστυνομία μπήκε μέσα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των εργαζομένων, στο πλαίσιο των συμβολικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται πανελλαδικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Σύμφωνα με το MEGA μετά από τις αποδοκιμασίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.