Στην αντεπίθεση κατά των προέδρων φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ σχετικά με το αίτημα για αναγνώριση του εξαμήνου και κατοχύρωση μαθημάτων στους φοιτητές, περνούν με κοινή ανακοίνωσή τους επτά μέλη των συλλόγων φοιτητών των σχολών Κινηματογράφου, Βιολογικού, Αρχιτεκτονικής, Φυσικού, Ιατρικής και Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «εξεταστική – σφαγείο», καθώς και για προσπάθεια αποδόμησης του αιτήματος για αναγνώριση του εξαμήνου είτε «με όρους χλευασμού και ειρωνείας», είτε με ενίσχυση «της αντίληψης ότι βρισκόμαστε σε μια ‘κανονικότητα’ και ότι τέτοια αιτήματα δεν ευσταθούν».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Με τέτοιους… «Προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων», τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Εσείς με ποιους είστε τελικά;

Τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας επίθεσης από διάφορα αστικά μέσα προς στους φοιτητές που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην εξεταστική-σφαγείο. Κοινός παρονομαστής ήταν η προσπάθεια «αποδόμησης» του αιτήματος για αναγνώριση του εξαμήνου και την κατοχύρωση των μαθημάτων. Μια αποδόμηση η οποία είτε προσπαθούσε να γίνει με όρους χλευασμού και ειρωνείας, είτε ήθελε να ενισχύσει την αντίληψη ότι βρισκόμαστε σε μια «κανονικότητα» και ότι τέτοια αιτήματα δεν ευσταθούν. Η ουσία είναι ότι προσπαθούν να επιτεθούν στην μοναδική θέση η οποία σήμερα κοντράρει την πολιτική του ταξικού σφαγείου στα πανεπιστήμια.

Τη σκυτάλη σε αυτήν την υπόθεση πήραν και διάφοροι «πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων» οι οποίοι χαρακτηρίζουν το αίτημα ως «αντι-επιστημονικό» και «κενό». Δεν είναι η πρώτη φορά που βρεθήκαμε απέναντι σε τέτοια κριτική. Ήδη εδώ και καιρό ακούμε αντίστοιχα επιχειρήματα από μέλη συνδικαλιστικών παρατάξεων όπως η ΚΝΕ-ΠΚΣ σε διάφορες διαδικασίες συλλόγων. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι προσάπτουν αυτοί οι «πρόεδροι» στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην εξεταστική σφαγείο που έρχεται:

«Η πρωτοβουλία συκοφαντεί τα συλλογικά, συγκροτημένα αιτήματα μας, αποπροσατολίζοντας από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές με την εξεταστική, τα εργαστήρια, τις κλινικές μας»

Για ποια συλλογικά αιτήματα μιλάνε οι πρόεδροι οι οποίοι δεν έχουν πάρει οι ίδιοι την πρωτοβουλία να προτείνουν τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης στους συλλόγους τους μετά την καραντίνα; Αυτοί οι οποίοι με την τοποθέτησή τους γυρνάνε την πλάτη στους φοιτητές από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και τρέχουν να κάνουν skype με το καθηγητικό κατεστημένο για να διαχειριστούν την σφαγή που έρχεται! Αυτοί οι οποίο θέλουν τους φοιτητές ακολουθητές και όχι στην γραμμή του αγώνα και οδηγούνται μάλιστα να ψηφίζουν μέχρι και λευκό σε προτάσεις για Γενική Συνέλευση!

«Σήμερα, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, οι φωνές που “αγωνίζονται να μην δώσουμε εξεταστική”»

Πόσο υποταγμένοι στην αντιδραστική πολιτική του συστήματος για επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι αυτοί οι πρόεδροι που δεν τους απασχολεί ότι χιλιάδες νεολαίοι ήταν για 2,5 μήνες κλεισμένοι στα σπίτια τους μέσα στο άγχος και τον φόβο για την υγεία τους και των γονιών τους; Πόσο συνυπεύθυνοι είναι οι πρόεδροι που αποδέχθηκαν πλήρως την τηλε-εκπαίδευση που έφερνε εντατικοποίηση, ταξικούς φραγμούς και καθηγητική αυθαιρεσία;

«Να μαθαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα για το επιστημονικό μας αντικείμενο»

Γιατί δεν βγαίνουν αυτοί οι πρόεδροι να καταγγείλουν το γεγονός ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο; Να αναδείξουν πλάι με το σύστημα ότι είτε με πανδημίες είτε με πολέμους οι εξετάσεις ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται! Πόσο απέχει η κατάσταση στα σχολεία από την πρόταση για κατοχύρωση του εξαμήνου στους φοιτητές; Γιατί δεν καταγγέλλουν το φοιτητικό κίνημα σε Γαλλία και ΗΠΑ το οποίο με αγώνες κατάφερε να διεκδικήσει σε ορισμένες σχολές κατοχύρωση των μαθημάτων; Το κύριο που απασχολεί σήμερα τους φοιτητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι το γεγονός ότι σε όποια εξεταστική και να πάνε θα οδηγηθούν σε σφαγή και θα απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από το πτυχίο!

Στην τελική με ποιους είναι οι αυτοί «πρόεδροι των Συλλόγων»;

Με τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα οποία εδώ και 2,5 μήνες αγωνιούν για το μέλλον τους, που δεν έχουν ακόμα και σήμερα παραλάβει συγγράμματα, που τους πετάνε έξω από τις εστίες και τους κλείνουν τις λέσχες, που δεν έχουν ούτε κάμερες ούτε σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ και που μπορεί να αδυνατούν οικονομικά να επιστρέψουν στις πόλεις που σπουδάζουν λόγω των αποτελεσμάτων της πανδημίας. Με τους φοιτητές που γνωρίζουν πολύ καλά το τι τους περιμένει στην εξεταστική και μάλιστα το σύστημα τους ζητά μέσω δηλώσεων να αναλάβουν ατομικά την ευθύνη για τον αποκλεισμό τους από τις εξετάσεις!

ή

Με την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΔΑΠ και τα αστικά ΜΜΕ που προσπαθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ να μας κάνουν να εμπεδώσουμε ότι έχουμε «κανονικότητα». Να μας ετοιμάσουν για την τρομακτική επίθεση που έρχεται σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Να μας μάθουν ότι δεν έχουμε δικαιώματα και ότι πρέπει να υποτασσόμαστε σε ό,τι μας λένε. Με αυτούς που μας λένε τεμπέληδες και προβάλουν ότι η ανεργία και η φτώχια είναι υπόθεση «έλλειψης προσόντων» και όχι προϊόν της επίθεσης τους.

Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά! Γνωρίζουμε ότι με αυτές τις συνθήκες χιλιάδες φοιτητές θα αποκλειστούν από αυτές τις εξετάσεις. Αυτό το γνωρίζουν και οι συγκεκριμένοι «πρόεδροι των συλλόγων» και παρόλα αυτά η υποταγή τους στο αφήγημα του συστήματος τους οδηγεί στο να κάνουν προτάσεις για το πώς οι φοιτητές θα περάσουν πιο ανώδυνα το σφαγείο που ετοιμάζεται! Είναι επιτακτικό να σπάσει το κλίμα της υποταγής που καλλιεργείται και να βγουν πλατιά οι φοιτητές μέσω των συλλογικών τους οργάνων και να διεκδικήσουν με αγώνα να αναγνωριστεί το εξάμηνο και να κατοχυρωθούν τα μαθήματα.

Υπογράφουν:

Καφαράκη Ελευθερία, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Κινηματογράφου ΑΠΘ

Μιχαηλίδης Θάνος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Βιολογικού ΑΠΘ

Νικολάου Αλκαίος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Κινηματογράφου ΑΠΘ

Νίτσα Ζωή, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Παπαγεωργίου Σταύρος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Φυσικού ΑΠΘ

Τζήμα Σταυρούλα, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ

Τρίγγος Μιχάλης, μέλος του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Ψυχολογίας ΑΠΘ