Την παράσταση «Μαρία Πολυδούρη» της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη παρουσιάζει από Τετάρτη 18 έως την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή.

Το έργο έρχεται σε μετάκληση και αναφέρεται στη ζωή της αλλά και στον έρωτά της με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

«Είναι ένα κομμάτι από την τετραλογία που κάνω γύρω από την γυναίκα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η γυναίκα έχει μπει στην αγορά εργασίας, όμως δεν υπάρχει ουσιαστική ισότητα. Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα εις βάρος τους σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία», δήλωσε στον  «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Νικολαΐδης.

Όπως εξήγησε η τετραλογία απαρτίζεται από τα έργα:

Μαρία Πολυδούρη», που μιλά για μια ηρωίδα που εναντιώθηκε στην εποχή της: κάπνιζε, πήγαινε μόνη σε μπαρ, ήταν ελεύθερο πνεύμα, και ερωτεύθηκε τον Καρυωτάκη όμως ο έρωτάς τους ήταν πλατωνικός λόγω και της ασθένειας του τελευταίου.

-Τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη που έχει ήδη ανεβάσει ο Οργανισμός Θεάτρου Αιχμή, και ενδεχομένως να δούμε και στην πόλη μας αργότερα, που μιλά για μια γυναίκα που εναντιώνεται στα δεινά του γυναικείου φύλλου και στις απόψεις πως μια γυναίκα πρέπει να υπηρετεί τον άνδρα, την μάνα της, τα παιδιά της, και τα εγγόνια της. Και σκοτώνει τα μικρά κορίτσια για να τα απαλλάξει από αυτή τη μοίρα.

-Την “Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα” της Γιουρσενάρ που επίσης έχει ανεβεί από την Αιχμή, και στην οποία η συγγραφέας εξηγεί πως η Κλυταιμνήστρα σκότωσε τον Αγαμέμνονα όχι γιατί είχε μια ερωμένη, αλλά γιατί με τις πράξεις του την μείωσε.

-Τέλος την “Ανδρομάχη” του Ευριπίδη που ετοιμάζω για το καλοκαίρι βλέπουμε πώς συμπεριφέρεται μια σκλαβωμένη βασίλισσα.

polydouri2.jpg

Τι θα δούμε επί σκηνής; «Όλα ξετυλίγονται στο δωμάτιο όπου νοσηλεύονταν στο ψυχιατρείο «Σωτηρία». Εκεί, με φλας μπακ στον χρόνο, η ηρωίδα κάνει έναν μονόλογο και αφηγείται το τι έγινε στη ζωή της. Μιλά για τις αναμνήσεις της και για τη μοναξιά της. Και φυσικά για τον έρωτα με τον Καρυωτάκη και την αυτοκτονία του τελευταίου. Καταλυτική δε είναι η αναφορά στη θάλασσα. Στο στοιχείο του νερού», σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης. Ο ίδιος πέρα από τη σκηνοθεσία, αναλαμβάνει και ρόλο αφηγητή, συνδέοντας τις εσωτερικές σκέψεις της Πολυδούρη με τα πραγματικά γεγονότα. «Παραθέτω στοιχεία για το πότε έγραψε κάποια ποιήματα, ή πότε γνώρισε τον Καρυωτάκη», σχολίασε.

Ο ίδιος είναι υπέρμαχος της ισότητας των δύο φύλων. «Οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είναι γάτες μόνο, αλλά και λιοντάρια ή ακόμη και δράκοι αν χρειαστεί», σχολίασε και τόνισε πως με τη σκηνοθετική του ματιά θέλει να μπει στον ψυχισμό των δύο φύλων. Για την συνεργασία του με το ΚΘΒΕ εξέφρασε την χαρά του που επιστρέφει σε γνώριμα εδάφη, μιας και υπήρξε βοηθός του Βολανάκη στο παρελθόν.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαΐδης, Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Σχοινά, Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαΐδης, Φωτογραφίες: Αθηνά Λεκκάκου – Γ.Φαλκώνης, Μαρία Πολυδούρη η Φωτεινή Φιλοσόφου. Κώστας Καρυωτάκης ο Νίκος Γιάννακας. Αφηγητής ο Γιάννης Νικολαΐδης.

 

Χρήσιμα

Παραστάσεις 18 έως 29/12: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο, 21:15 & Κυριακή 20:00. Διάρκεια: 80΄(χωρίς διάλειμμα). Είσοδος: Τετάρτη  Πέμπτη Γενική Είσοδος: 5€, Παρασκευή-Σάββατο, Κυριακή Κανονικό εισιτήριο: 10€ Φοιτητικό εισιτήριο: 8€. Προπώληση: ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200), VIVA.gr , Τ. 11876. Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, www.ntng.gr,Τ. 2315 200 200.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”