Του Γιώργου Καλλίνη

Μια νέα επέμβαση, πρωτοποριακή για τα δεδομένα ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκε ενδοσκοπικός εξωπεριτοναϊκός παρα-αορτικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε δύο ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο. 

«Για πρώτη φορά διενεργήσαμε τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή επέμβαση με μια νέα μέθοδο, η οποία βασίζεται σε μια εξαιρετικά έξυπνη ιδέα, που έχει ήδη εφαρμοστεί στο εξωτερικό και επιτέλους τη φέραμε και στην Ελλάδα. Έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα και πολύ λιγότερες επιπλοκές από τις γνωστές μεθόδους», σημειώνει στο TyposThes ο διευθυντής της κλινικής που εφαρμόζει πλέον τη συγκεκριμένη μέθοδο, Κωνσταντίνος Δίνος.

«Σε σύγκριση με τη πολύ δύσκολη εγχείριση με μεγάλη τομή στην κοιλιά για την αντιμετώπιση του καρκίνου της τραχήλου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών και την ακόμη πιο χρονοβόρα λαπαροσκοπική μέθοδο, εμείς εφαρμόσαμε μια νέα μέθοδο που παρακάμπτει όλες τις δυσκολίες της εγχείρισης που περνάει από την κοιλιά.

Η νέα μέθοδος εκτελείται από τα πλάγια της κοιλιάς, με τα εργαλεία της λαπαροσκόπησης, χωρίς όμως να “περνάμε» από το νεφρό και έντερο. Παρακάμπτοντας αυτά τα όργανα, μπορούμε να καθαρίσουμε την επιβαρυμένη περιοχή πιο γρήγορα και χωρίς επιπλοκές. Μάλιστα, ο χρόνος της ανάρρωσης είναι τάχιστος και η ασθενής μπορεί ακόμη και την επόμενη μέρα να πάει σπίτι του», συμπληρώνει ο καθηγητής. Οι δύο πρώτες περιπτώσεις, μάλιστα, πήραν εξιτήριο δύο μέρες μετά την επέμβαση.

Σημειώνεται πως η μία εκ των γυναικών είχε καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, ενώ η άλλη είχε εκτεταμένο καρκίνο του ενδομητρίου.

Ο κ. Δίνας μας εξηγεί ότι για τόσο επιβαρυμένες περιπτώσεις καρκίνου, οι οποίες μάλιστα προέρχονται και από άλλες επεμβάσεις, ο χρόνος της ανάρρωσης και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι εκπληκτικός.

Επίσης, τον Απρίλιο 2019 πραγματοποιήθηκε από την Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, για πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα, η ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού με τη μέθοδο του πράσινου της ινδοκυανίνης, σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο. Σε λιγότερο από ένα έτος (Φεβρουάριος 2020), πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πανελλήνια, ο προαναφερθείς ενδοσκοπικός εξωπεριτοναϊκός παρα-αορτικός λεμφαδενικός καθαρισμός σε δύο ασθενείς. Στις αρχές του επόμενου μήνα (6-7 Μαρτίου 2020), οι ιατροί της Κλινικής θα μεταφέρουν την αποκτηθείσα εμπειρία τους, μέσω εκπαιδευτικού σεμιναρίου, στους γυναικολόγους με ενδιαφέρον στην ογκολογία.

Η Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική με Διευθυντή τον Αν. Καθηγητή Κωνσταντίνο Δίνα, την πολυετή εμπειρία του υπεύθυνου ιατρού του τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας της Κλινικής, Καθηγητή Αλεξίου Παπανικολάου, αλλά και με και την επιθυμία για πρόοδο των νεότερων Ιατρών της Κλινικής, αποτελεί σήμερα το σημείο αναφοράς της Βορείας Ελλάδας για την αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου.

ippokrateio-apth.jpg