Οι γιατροί-μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα παραλαμβάνουν -μέσα από το αυτοκίνητο τους- το υγειονομικό υλικό σήμερα Κυριακή 29-03-2020 από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 από το ειδικό stand που θα τοποθετηθεί επί της Λεωφόρου Νίκης στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους.

θα εξυπηρετηθούν αρχικά οι πρώτες ειδικότητες αιχμής (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Εντατικολόγοι, Γενικοί Ιατροί, ΩΡΛ και Παιδίατροι).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει στα μέλη του, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του SARS-CoV-2, πέντε χιλιάδες ασπίδες προσώπου κι άλλες πέντε χιλιάδες υφασμάτινες μάσκες.

«Με πρωτοβουλία και έξοδα του συλλόγου θα προμηθευτούν οι συνάδελφοι μέλη του ΙΣΘ -οι οποίοι άλλοι εργάζονται σε δημόσιες δομές υγείας και άλλοι στον ιδιωτικό τομέα που «βάζει πλάτη» ώστε να μην επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ, υγειονομικό υλικό προστασίας που παράχθηκε στη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προσπάθησε άμεσα να καλύψει μια βασική έλλειψη στη μάχη κατά του κορωνοϊού που απειλεί και την πατρίδα μας. Είναι γνωστές και καταγεγραμμένες οι ελλείψεις -σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο- και ο ΙΣΘ δεν μπορούσε να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Κινηθήκαμε γρήγορα όπως έπρεπε ώστε να εφοδιαστούν οι συνάδελφοι με μια έξτρα προστασία. Αυτές οι ασπίδες προσώπου αλλά και οι υφασμάτινες μάσκες είναι η απόδειξη ότι όταν συνεργάζονται φορείς, εθελοντές κ.α. δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μάστιγας»

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Ν. Νίτσας συνεχάρη τους γιατρούς της πρώτης γραμμής που με κίνδυνο της ζωής τους στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και ευχαρίστησε τα μέλη της δράσης «COVID-19 Response Greece». Όπως είπε «στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε εμπράκτως όσους εργάζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας γενικότερα. Ο ΙΣΘ θα παραμείνει αρωγός των μελών του και θα προσπαθήσει να βρει κι άλλες λύσεις -αξιοποιώντας δυνάμεις του τόπου μας- ώστε να προστατεύσει γιατρούς και ασθενείς. Είμαστε σίγουροι ότι όπως και στο παρελθόν, η επιστημονική κοινότητα θα τα καταφέρει και τώρα να εξαλείψει τον κίνδυνο του κορωνοϊού»

 

5000 ασπίδες προσώπου και 5000 υφασμάτινες μάσκες 2 επιπέδων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή της εθελοντικής δράσης COVID-19 Response Greece, αγόρασε για αρχή 5000 ασπίδες προσώπου. Επίσης σε συνεργασία με βιοτεχνίες κατασκεύασε 5000 υφασμάτινες μάσκες 2 επιπέδων οι οποίες θα διατεθούν δωρεάν σε όλα τα μέλη του.

Ο κάθε ιατρός δικαιούται μία ασπίδα και μία μάσκα οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για την υψηλότερη κατά το δυνατόν προστασία. Επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευθεί για την διάθεση ΜΑΠ (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) τις επόμενες μέρες.

«Σας ενημερώνουμε ότι η υφασμάτινη μάσκα 2 επιπέδων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί medical device για τον SARS-CoV-2. Είναι απλά ένα μέσο προσωπικής προστασίας, το οποίο σε συνδυασμό με την ασπίδα αυξάνει το ποσοστό προστασίας χωρίς όμως να φτάνει το επίπεδο προστασίας της μάσκας N95 ή FFP2-3. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στην αγορά, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να προσφέρουμε για την βελτίωση της  προσωπικής μας προστασίας» αναφέρει στα μέλη του ο ΙΣΘ.