Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: «Σεισμός» με 93 κρούσματα του κορωνοϊού

Επί τάπητος τα νέα μέτρα – Οι εστίες που αύξησαν τα κρούσματα

thessaloniki-paralia-ompreles

Σοβαρή αύξηση του κορωνοϊού σε Θεσσαλονίκη αλλά και Χαλκιδική με 93 νέα κρούσματα του ιού μόνο χθες Τετάρτη, λόγω της διασποράς σε οίκο ευγηρίας που προκάλεσε και την εσπευσμένη επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στην πόλη.

Ειδικότερα, τριάντα έξι είναι τα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβησαν εκτάκτως, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό και η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα παρθούν μέτρα στη μονάδα σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος-νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών– σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Η γεωγραφική κατανομή των 262 κρουσμάτων.

Με καθυστέρηση πολλών ωρών ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα και τη γεωγραφική κατανομή για το τελευταίο 24ωρο και όπως αναμένονταν η Ελλάδα έκανε το χειρότερο ρεκόρ της με 262 νέα κρούσματα.

Η διασπορά των κρουσμάτων έχει ως εξής:

 • 22 κρούσματα κατά τους έλεγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
 • 66 κρούσματα από την π.ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 85 στην π.ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε οίκο φροντίδας ηλικιωμένων,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Αιτωλοακαρνανίας,
 • 2 κρούσματα στην π.ε. Αρκαδίας,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Γρεβαινών,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Δράμας,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Εύβοιας,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Ηλείας,
 • 3 κρούσματα στην π.ε. Ημαθίας,
 • 2 κρούσματα στην π.ε. Ηρακλείου,
 • 3 κρούσματα στην π.ε. Καστοριάς,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Κοζάνης,
 • 3 κρούσματα στην π.ε Λακωνίας,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Κέρκυρας,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Κεφαλλονιάς,
 • 1 κρούσμα στην π.ε Κιλκίς,
 • 1 κρούσμα στην π.ε Κορίνθου,
 • 3 κρούσματα στην π.ε. Κυκλάδων,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Έβρου,
 • 5 κρούσματα στην π.ε. Λάρισας,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Λασιθίου,
 • 11 κρούσματα στην στην π.ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές,
 • 7 κρούσματα στην π.ε Ξάνθης,
 • 7 κρούσματα στην π.ε. Πέλλας,
 • 5 κρούσματα στην 5 στην π.ε. Πιερίας,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Πρεβέζης,
 • 5 κρούσματα στην π.ε. Σερρών,
 • 1 κρούσμα στην π.ε. Τρικάλων,
 • 4 κρούσματα στην π.ε. Φλώρινας,
 • 8 κρούσματα στην π.ε Χαλκιδικής.

Καϊτεζίδης: Δεν προκύπτει διασπορά του ιού στο Ασβεστοχώρι και την γύρω περιοχή

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ι. Καϊτεζίδης  ενημερώθηκε προσωπικά από τον αρμόδιο υφυπουργό  εσωτερικών και πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιά καθώς και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Ν. Αρκουμανέα για τα 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου, τον οποίο επισκέφθηκε κλιμάκιο ειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Τσιόδρα.

Ο ΕΟΔΥ  και οι αρμόδιες κρατικές αρχές  ολοκλήρωσαν την ιχνηλάτηση των επαφών  για την άμεση λήψη μέτρων αποφυγής τυχόν διασποράς.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται  ο δήμος με τις υπηρεσίες του, έτοιμος να συνδράμει σε ό,τι του ζητηθεί, με τον ίδιο τον δήμαρχο να συντονίζει από το γραφείο του τις απαιτούμενες  ενέργειες  πάντοτε σε συνεχή επικοινωνία με τους κυρίους Χαρδαλιά και Αρκουμανέα.

“Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Από την επίσημη ενημέρωση προκύπτει ότι τα κρούσματα εκδηλώθηκαν όλα στον οίκο ευγηρίας που ήδη μπήκε σε καραντίνα 7 ημερών. Δεν προκύπτει από πουθενά διασπορά του ιού στο Ασβεστοχώρι και την γύρω περιοχή”, επισημαίνει ο δήμαρχος και προσθέτει:

Παραταύτα συνεχίζουμε να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, ιδίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όλοι μας θα πρέπει να επιδείξουμε την υπευθυνότητα και την πειθαρχία που επιδείξαμε  όλο το προηγούμενο διάστημα  έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να επιστρέψει δριμύτερος στην καθημερινότητά μας.  Να μην πάνε χαμένα όσα με θυσίες πετύχαμε. Να βγούμε και πάλι νικητές. Ο δήμος θα συνεχίσει να σας ενημερώνει υπεύθυνα μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους, εφόσον προκύπτει οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη.

Ο ρόλος της Χαλκιδικής

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε πως πίσω από την διασπορά στον οίκο ευγηρίας με 36 κρούσματα βρίσκονταν συναυλία στη Χαλκιδική, προκαλώντας ανησυχίες πως συναυλία σε γνωστό beach bar προ ημερών έχει διασπείρει τον κορωνοϊό σε παραβρισκόμενους. Όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, το πάρτι του beach bar με συναυλία γνωστού τραγουδιστή συγκέντρωσε εκατοντάδες κόσμου χωρίς να τηρηθούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα κοινωνικής απόστασης. Πρόκειται για ένα κοινό «μυστικό» των τελευταίων ημερών και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα που αφορούν το εν λόγω πάρτυ χωρίς να έχει διασταυρωθεί αν πρόκειται για το ίδιο πάρτυ που αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε επταήμερη καραντίνα τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Σε καραντίνα επτά ημερών τίθεται ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, ενώ μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσοι βρέθηκαν θετικοί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ολοκληρώνοντας τη σημερινή του επίσκεψη στη δομή, μαζί με τον καθηγητή λοιμοξιωλογίας Σωτήρη Τσιόδρα. «Από χθες το βράδυ που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, όλος ο μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή, με εποπτεία του κ. Χαρδαλιά -γι’ αυτό ήρθαμε και εδώ με τον κ. Καθηγητή- δόθηκαν εντολές σε όλο το προσωπικό της δομής και από αυτή τη στιγμή τίθεται σε επταήμερη καραντίνα. Δεν μπαίνει, δε βγαίνει κανένας και (γίνεται) ό,τι προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου. «Κάθε δύο μέρες θα γίνονται επαναληπτικά τεστ και θα ελέγχεται η κατάσταση. Τριάντα τρεις τρόφιμοι και τρεις εργαζόμενοι είναι θετικοί. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι και σιγά σιγά θα μεταφέρονται και άλλοι», πρόσθεσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

«Όλα τα θετικά περιστατικά θα μεταφερθούν προοδευτικά σήμερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο», εξήγησε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδης. Πρόσθεσε δε πως «έχουν μεταφερθεί περιστατικά χθες και στο νοσοκομείο Παπανικολάου και στην πορεία θα υπάρχει μια συνεχής ιχνηλάτηση, ώστε αν υπάρχουν νέα περιστατικά σε αυτόν τον χώρο θα μεταφερθούν και αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη υπάρχει μια «αυξημένη εγρήγορση για να μην έχουμε καινούργια περιστατικά», ενώ οι περισσότεροι «είναι σε καλή κατάσταση, αλλά παραμένουν για φιλοξενία σε νοσοκομεία για να αποσυμφορηθεί ο συγκεκριμένος χώρος».

Σύψας: Συζήτηση για νέα μέτρα

Για τη νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο 2ο κύμα για να μην πω ότι είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα και το μόνο που είναι σχετικά παρήγορο είναι πως ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι σχετικά χαμηλός αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής πρόσθεσε πως έχουμε πολλαπλές αρνητικές εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον. «Έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα,έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται πλέον από τον κορωνοιο (στα 36), επίσης έχουμε προσβολή σε γηροκομεία -στα οποία όπως υπενθυμίζει στην Γαλλία και την Ισπανία έγινε το βατερλο-».

Αναφορικά με την περίπτωση της 27χρονης διασωληνωμενης ειδικευόμενης γιατρού στην Λάρισα τόνισε πως αυτό το τραγικό γεγονός δείχνει πως κανένας δεν είναι αλώβητος από τον ιό, ακόμα και οι νέοι άνθρωποι, ενώ ευχήθηκε η νέα γιατρός να γίνει καλά και να γυρίσει στους ανθρώπους που την αγαπάνε.

Επιπλέον, ο κ. Σύψας ανέφερε πως νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατo όριο πχ για μια παρέα.

Καταλήγοντας ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα ασφάλειας που ήδη υπάρχουν διότι αν δεν τηρηθούν θα έχουμε όπως ανέφερε εκατόμβη θυμάτων.

Κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενο σε ξενοδοχείο με πρόσφυγες

Σε καραντίνα βρίσκεται ξενοδοχείο στη Σίνδο που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες, μετά τον εντοπισμό ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος. Ο χώρος φυλάσσεται από την αστυνομία και δεν επιτρέπεται η είσοδος ή έξοδος ατόμων. Σύμφωνα με πηγές του «TyposThes» το επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι εργαζόμενος.