Της Λεμονιάς Βασβάνη

Το δικό τους «Θέατρο της Δευτέρας» θα «ζωντανεύσουν» από 20 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα στις 21:00 οι υπεύθυνοι του Πολυχώρου Τέχνης “Alte Fablon” (Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου, περιοχή Ιασωνίδου τηλ 2314014430).

Οι παλιότεροι θα θυμηθούν εποχές που η ΕΡΤ όπου μετέδιδε θεατρικά έργα με ερμηνευτές γνωστούς ηθοποιούς της εποχής εκείνης. Οι νεότεροι θα πάρουν μια ιδέα από το τι εστί ραδιοφωνικό θέατρο. Πώς; Οι διοργανωτές εξηγούν: «Κάθε Δευτέρα, ακριβώς μετά τις 21.00 μαζευόμαστε στο καφέ μας και απολαμβάνουμε τον ήχο και την αίσθηση των μεγάλων θεατρικών έργων. Ανακαλούμε, ταξιδεύουμε, ονειρευόμαστε, γελάμε, συγκινούμαστε με τις φωνές των μεγάλων ηθοποιών μας και με τις ιστορίες που αποτελούν την Ιστορία μας.

Όλα αυτά τα έργα που αγαπήσαμε εμείς, οι γονείς μας, και που σίγουρα οι νεότεροι πρέπει να γνωρίσουν, καθώς στην εποχή της εικόνας το να αφοσιωθείς στον ήχο και να αφεθείς στη φαντασία αντί στην εντύπωση, είναι μια μοναδική εμπειρία!».

Ο Απόστολος Λιάπης σχολίασε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Από τη νέα χρονιά ξεκινάμε κάθε βράδυ Δευτέρας, λίγο μετά τις 21.00, την ακρόαση θεατρικών έργων, από το ραδιόφωνο, στο δικό μας “Θέατρο της Δευτέρας”.

Όλα αυτά τα συζητάμε, τα μοιραζόμαστε, με καφέ, κρασί, καλή παρέα και μπόλικες ιστορίες. Έτσι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα, μια μεγάλη αγκαλιά. Επιθυμία μας είναι η παρέα αυτή να μεγαλώσει και το Alte Fablon να αποτελεί σημείο συνάντησης και έκφρασης».

politismos_theatrodey.jpg

Για το Alte Fablon

 

Αναφερόμενος στο Alte Fablon είπε πως δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη, από την επιθυμία του ίδιου και της Εύης Ταστσόγλου.

«Είχαμε έντονη την ανάγκη να ενώσουμε τα ενδιαφέροντα, τις επιθυμίες, τις γνώσεις μας, αλλά και τα αρχικά των ονομάτων μας (ALTE) και να δημιουργήσουμε έναν χώρο μέσα στον οποίο μπορούν να γεννηθούν όμορφες στιγμές γεμάτες έμπνευση και φαντασία.

Πρόκειται λοιπόν για έναν πολυχώρο τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αίθουσες σεμιναρίων θεάτρου και έκφρασης καθώς και αίθουσα παρουσιάσεων πολλαπλών χρήσεων. Τα εργαστήριά μας απευθύνονται σε ενήλικες και σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών. Κλείσαμε ήδη 2 χρόνια ζωής και έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας παλιούς και νέους φίλους στα εργαστήρια θεάτρου, δημιουργικής γραφής, φωτογραφίας, yoga, παιδικού θεάτρου, ενώ φιλοξενούμε και πολλές λέσχες ανάγνωσης.

Τα βράδια μας συνοδεύονται από φρέσκες θεατρικές παραστάσεις και μουσικά σχήματα, ενώ στους χώρους μας φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικές, εικαστικών, φωτογραφίας».

 

Ποδαρικό με Τσιφόρο

 

Το …ποδαρικό για το «Θέατρο της Δευτέρας» θα γίνει στις 20.01.2020 ώρα 21.00 με την «Πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Χορν, Μαίρη Αρώνη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Νάντια Χωραφά, Διονυσία Ρώη, Ζώρας Τσάπελης, Τίτος Βανδής, Νάσος Κεδράκας, Άννα Λώρη, Θεόδωρος.  Έξαρχος. Σκηνοθεσία: Ίων Νταϊφάς.

Η υπόθεση; Η Αλίντα Πασκουάλε και ο Αντρε Ντεντιέ, παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, ειδοποιούνται ότι είναι κληρονόμοι του άγνωστου και στους δυο Ιωσία Τέρινγκτον. Ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για να πάρουν την κληρονομιά, γνωρίζονται στο πλοίο και ερωτεύονται, παντρεύονται και πιστεύουν ότι θα συγκληρονομήσουν. Όταν όμως απροσδόκητα εμφανίζεται ο ονειροπόλος κύριος Τέρινγκτον και απαιτεί να χωρίσουν προκειμένου να πάρουν χρήματα, αρνούνται αποδεικνύοντάς του ότι ο έρως υπερτερεί του συμφέροντος και καταδικάζοντας αυτόν που ήθελε να αποδείξει την ηλιθιότητα των ανθρώπων, την οποία ταύτιζε με τα οικονομικά συμφέροντα, τον αναγκάζει να παραδεχτεί τη δική του ηλιθιότητα.

Είσοδος ελεύθερη. Αρκεί να είστε στην ώρα σας και να τηρείτε ευλαβικά την ησυχία που αρμόζει στις στιγμές αυτές. Απαραίτητη κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων (δια ζώσης στο ALTE FABLON, στο τηλ: 2314014430, Facebook :  https://www.facebook.com/altefablonthessaloniki/ και http://altefablon.blogspot.com/ ). Διάρκεια 60 λεπτά.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τύπος Θεσσαλονίκης”