Μία από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις ασφαλείας αντιμετωπίζει η Βουλγαρία. Σύμφωνα με το Reuters, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Vladislav Goranov, επιβεβαίωσε πως hackers απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυο της εφορίας (NRA) στα τέλη Ιουνίου κλέβοντας αρχεία εκατομμυρίων φορολογουμένων. Ο αριθμός εκτιμάται στα 5 εκατομμύρια πολίτες, αλλοδαπούς και εταιρίες. Και σε μία χώρα με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων, μιλάμε σχεδόν για όλους τους ενήλικες φορολογούμενους πολίτες.

Την ευθύνη ανέλαβε ένα άτομο το οποίο ισχυρίζεται πως είναι Ρώσος και ενημέρωσε τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε μέσω email. Κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε 110 databases υποκλέπτοντας 21GB δεδομένων, μεταξύ των οποίων ονοματεπώνυμα, έσοδα, ΑΦΜ και πληροφορίες υγείας.

Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ παραδέχτηκε πως εκατομμύρια αρχεία κλάπηκαν, τόνισε πως οι πληροφορίες που διέρρευσαν δεν ήταν απόρρητες και η Βουλγαρία δε διατρέχει κίνδυνο οικονομικής αστάθειας. Οι hackers άφησαν πίσω τους και το εξής μήνυμα:

“Η κυβέρνησή σας είναι διανοητικά καθυστερημένη. Το επίπεδο κυβερνοασφάλειάς σας είναι μια παρωδία.”