Αυξάνονται τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης στις αεροπορικές συνδέσεις για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και την προστασίας των πολιτών.

Μετά την διακοπή πτήσεων από χώρες στις οποίες υπάρχει σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα από τις 3 τα ξημερώματα προστέθηκε και η Ολλανδία. Οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία διακόπτονται μέχρι τις 15 Απριλίου. Για την ίδια περίοδο, διακόπτονται οι πτήσεις από την Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα.

Εξαίρεση από τους παραπάνω περιορισμούς ισχύει για τις πτήσεις που αφορούν στην υποστήριξη των συστημάτων υγείας, πτήσεις που εγκρίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πτήσεις για κρατικούς-στρατιωτικούς λόγους, για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και για τις εμπορικές πτήσεις.

Όχι σε μαζικό επαναπατρισμό

Την ώρα που η κυβέρνηση πιέζεται κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επαναπατρίσει ένα μεγάλο μέρος φοιτητών αλλά και πολιτών που βρίσκονται σε χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος. «Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν να επιστρέψουν. Όμως, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι δυνατόν» σημείωσε αρχικά στην χθεσινή ενημέρωση.

Παράλληλα, αντιλαμβανόμενοι στην κυβέρνηση ότι το θέμα αξιοποιείται από την αντιπολίτευση ο κ. Χαρδαλιάς επιτέθηκε σε όσους «κάνουν φασαρία» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για τη Δημόσια Υγεία της χώρας μας. Οι πτήσεις, θέλω να υπενθυμίσω, κλείνουν και έκλεισαν για λόγους Δημόσιας Υγείας. Δεν έχουν καταλάβει κάποιοι, ότι όσο και αν φωνάζουν αν δεν έχουν σοβαρό λόγο θα πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που αρνούνται να συνεργαστούν και δεν απαντούν στα ερωτήματα που τους θέτει η Πρεσβεία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος αν έχουν κάπου να μείνουν και εκείνοι που αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά των λόγων που προβάλλουν επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα» πρόσθεσε με νόημα.

 

2850 αιτήσεις για επαναπατρισμό από την Αγγλία

Ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αγγλία έχουν ήδη ζητήσει με ειδική αίτηση στην Πρεσβεία στο Λονδίνο να επαναπατριστούν λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι αιτήσεις φτάνουν τις 2850.

Από την Πολιτική Προστασία ξεκαθαρίζουν ότι εκείνοι που θα επαναπατριστούν, είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στις κάτωθι προϋποθέσεις:

– Όσοι χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας, που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο που βρίσκονται. (π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρό πρόβλημα υγείας). Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, απαιτείται να προσκομίσουν υγειονομικό έγγραφο ή έστω μία απόδειξη συνταγογράφησης.

– Όσοι δεν έχουν που να μείνουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσής τους. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται είτε το note of termination ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό.

– Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit και σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που απαιτείται, είναι το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.