Τέλος εποχής για το Skroutz? | ‘Ερχονται αλλαγές στο μοντέλο χρέωσης των καταστημάτων

Τα τελευταία 2 περίπου χρόνια κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά με το Σκρουτζ και όλα μάλλον ξεκινάνε από την κατηγορία τεχνολογίας τους. Όπως είναι γνωστό σε όλη την αγορά, αρκετά καταστήματα τεχνολογίας υπάρχουν μόνο επειδή τους δίνει πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινό το Skroutz.gr, αυτά είναι τα λεγόμενα «σκρουτζομάγαζα» και οι απατεωνιές γνωστές σε όλους στην αγορά.

skroutz

Το θέμα είναι παρότι κάποιος μπορεί εύκολα να καταλάβει πότε ένα τέτοιο κατάστημα παίζει βρώμικα, πχ αλλάζει ΑΦΜ κάθε τόσο χρησιμοποιώντας αντί για «αυτοφοράκηδες», τους «αφημάκηδες», παρόλα αυτά, ο νόμος τους καλύπτει και το ίδιο το Σκρουτζ κερδίζει οπότε δεν το συμφέρει να γίνει πιο αυστηρό αν και έχει κάνει κινήσεις για να προστατευθεί το ίδιο.

Το Σκρουτζ στο μεταξύ, αυξάνει τα τελευταία χρόνια το CPC στην κατηγορία της τεχνολογίας με συνέπεια να έχει συνεχή αύξηση κερδών ακόμα και αν μειώνονταν ελάχιστα το traffic του.

Enter 2020. Τα πρώτα σκρουτζομάγαζα άρχισαν να βαράνε πιστόλια, όπως το a-mobiles, αναγκάζοντας το Σκρουτζ να διακόπτει συνεργασίες ενώ ένα από τα μεγάλα καταστήματα, το kaizerstore.gr θα είναι κλειστό για δύο μήνες οπότε φανταστείτε χασούρα για την πλατφόρμα.

Εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον: σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το organic traffic του Skroutz έχει πέσει σημαντικά ενώ το Google Shopping παίζει επιθετικά και του παίρνει σημαντικό μερίδιο.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η πρόθεση του Σκρουτζ να αλλάξει το μοντέλο χρέωσης, σύμφωνα λοιπόν πάλι με πληροφορίες είχαμε ένα μήνυμα από άνθρωπο με γνώση που θέματος που θέλησε να μείνει ανώνυμος ο οποίος ανέφερε:

Είδα που έγραψες για το skroutz ότι εχει “παγώσει” το άνοιγμα νέων καταστημάτων.
Ίσως έχει να κάνει με το ότι συζητάνε να αλλάξουν τον τρόπο χρέωσης. (Θα είναι πλέον με ποσοστό σε κάθε πώληση) ακούγετε από 3,5-7% .
Συζητάνε με 2-3 μεγάλα σκρουτζομαγαζα να τρέξουν δοκιμαστικά ένα μήνα την αλλαγή με αυτά, να δουν πως θα πάει και να κάνουν roll out την αλλαγή και στα υπόλοιπα.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο Σκρουτζ, από τη μια skroutfood και marketplace, από την άλλη σημαντικότατες αλλαγές στο business model του.

Φαίνεται πως το status του μονοπωλίου δεν ισχύει πια και το Σκρουτζ προσπαθεί να προσαρμοστεί στην εποχή.

Κρατάμε πάντα τις επιφυλάξεις μας σε τόσο σημαντικές πληροφορίες και φυσικά θα σας κρατάμε ενήμερους σχετικά.

Ακολουθεί η επίσημη ενημέρωση του σκρουτζ σε επιλεγμένους συνεργάτες για τις επικείμενες αλλαγές:

Καλησπέρα σας από το Skroutz,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται το κατάστημά σας, το νέο μοντέλο χρέωσης με προμήθεια επί των πωλήσεων είναι πλέον υποχρεωτικό για όλα τα νέα καταστήματα τα οποία εισάγονται στην πλατφόρμας μας.

Στο λογική αυτή και τα υφιστάμενα καταστήματα προοδευτικά μεταβαίνουν στο νέο μοντέλο το οποίο στο προσεχές διάστημα θα εφαρμοστεί συνολικά.

Πρόκειται για ένα μοντέλο χρέωσης που βασίζεται στην λογική Cost Per Sale (CPS), δηλαδή η πληρωμή της υπηρεσίας γίνεται με ποσοστό επί των πωλήσεων του κάθε καταστήματος. Πρακτικά πρόκειται για την λογική του Affiliate, ένα μοντέλο γνωστό διεθνώς που βασίζεται στις πωλήσεις του κάθε καταστήματος και όχι τα clicks που θα λαμβάνει. Για τη λειτουργία του εν λόγω μοντέλου απαιτείται η προσθήκη και η ορθή λειτουργία του κώδικα Skroutz Analytics. Η υπηρεσία λειτουργεί με προπληρωμένο απόθεμα. Στο τέλος κάθε ημέρας υπολογίζεται και χρεώνεται το κόστος των προμηθειών για τις παραγγελίες που έχουν υποβληθεί στο κατάστημα. Έχετε την δυνατότητα, εντός σαρανταπέντε (45) ημερών από τη μετάδοση κάθε παραγγελίας, να υποδείξετε παραγγελίες που δεν ολοκληρώθηκαν. Με την έγκριση από την πλευρά μας της σχετικής αιτιολογίας, θα προχωράμε στην πίστωση του ποσού προμήθειας που αντιστοιχεί σε αυτές τις παραγγελίες στο απόθεμα του καταστήματος. Σημειώστε πως οι χρεώσεις αφορούν στις πωλήσεις που καταγράφονται μέσω του Skroutz, είτε πρόκειται για άμεσες, είτε για έμμεσες πωλήσεις, ή και για πωλήσεις προϊόντων που δεν εμφανίζονται στο Skroutz, αλλά προστέθηκαν σε μια παραγγελία που ξεκίνησε από το Skroutz.

Στα ακόλουθα links θα βρείτε:

Τους όρους χρήσης της υπηρεσίας:
https://merchants.skroutz.gr/merchants/terms/cps/

Τον τιμοκατάλογο της υπηρεσίας:
https://merchants.skroutz.gr/merchants/cps/commissions

Παρακαλώ όπως μελετήσετε τα παραπάνω σχετικά με τη μετάβαση στο νέο μοντέλο χρέωσης και όπως με ενημερώσετε γραπτώς απαντώντας στο παρόν μήνυμα αναφορικά με την αποδοχή των ανωτέρω, ώστε να προχωρήσουμε με τα επόμενα βήματα της προβολής του καταστήματός σας μέσω CPS κάτι το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα.

Αναμένουμε νεότερη ενημέρωσή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποια πληροφορία.

Τα ποσοστά για την τεχνολογία μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

[Updated: Ήρθαν οι αλλαγές] Τέλος εποχής για το Skroutz? | 'Ερχονται αλλαγές στο μοντέλο χρέωσης των καταστημάτων 3