Συναγερμός στις ευρωπαϊκές παραλίες μετά την μεγάλη συγκέντρωση κόσμου

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες μέρες δεν βοήθησαν την κατάσταση.

thalassa-ksaplwstra-koronoios

Aνησυχία έχει προκαλέσει σε αξιωματούχους της υγείας και επιστήμονες η μεγάλη συγκέντρωση κόσμου στις παραλίες της βόρειας κυρίως Ευρώπης μετά την άρση των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός πως την Τετάρτη έκλεισαν τις παραλίες τους τρεις πόλεις στην βορειοδυτική Γαλλία εξαιτίας του γεγονότος πως οι επισκέπτες δεν τηρούσαν καμία απόσταση ασφαλείας.

Δήμοι της Ολλανδίας ζήτησαν από Γερμανούς τουρίστες να μην φτάσουν στις περιοχές τους, ενώ και στην Βρετανία, το δημοτικό συμβούλιο του Σάουθεντ είπε ότι θα αναλάβει δράση μετά την μαζική προσέλευση του κόσμου.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια, ωστόσο στις περισσότερες χώρες οι ασθενείς που ανακοινώνονται καθημερινά είναι λιγότεροι.

παραλία στην Κύπρο
παραλία στην Κύπρο

Την Τετάρτη, στην Ευρώπη, καταγράφηκαν 1,74 κρούσματα του Covid-19 και 164.349 θάνατοι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο εξακολουθούν να μετρούν τις περισσότερες απώλειες στην ήπειρο.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε για αυτή την πανδημία» και κάλεσε τους πολίτες όλων των χωρών να συνεχίσουν να προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους για να ελαχιστοποιήσουν την μετάδοση του Covid-19.

Στην Γαλλία το περασμένο Σαββατοκύριακο άνοιξαν δεκάδες παραλίες για κολύμπι, ψάρεμα, ηλιοθεραπεία και πικ νικ και υποδέχτηκαν τον κόσμο.

Στην Βρετάνη το απόγευμα της Τετάρτης έκλεισαν παραλίες σε πέντε δήμους λόγω της «απαράδεκτης συμπεριφοράς» των επισκεπτών το τελευταίο διάστημα.

Το ίδιο συνέβη και με πολλές αμμουδιές στην Ολλανδία όπου Γερμανοί τουρίστες πέρασαν τα σύνορα για μια μονοήμερη εκδρομή την ημέρα της Αναλήψεως που είχαν αργία.

Στην ίδια χώρα παραθαλάσσιες επαρχίες προειδοποίησαν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν το πλήθος και τον συνωστισμό στα κέντρα της πόλης, επιβάλλοντας ακόμα και πρόστιμα σε άτομα που παραβιάζουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πολλοί άνθρωποι κατευθύνθηκαν επίσης σε παραλίες σε ολόκληρη την Αγγλία την Τετάρτη που ήταν η πιο θερμή μέρα του έτους, μια εβδομάδα μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως οι πολίτες στην Αγγλία δεν πρέπει να ταξιδεύουν στην Ουαλία, την Σκωτία ή την Βόρεια Ιρλανδία, όπου στο κοινό λέγεται να εξακολουθεί να αποφεύγει κάθε ταξίδι που δεν είναι απαραίτητο.

Oι κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις παραλίες γεμάτες ήταν δεκάδες και προβλημάτισαν πολύ κόσμο.

Παραλία κοντά στο Μπράιτον
Παραλία κοντά στο Μπράιτον

Από την άλλη πλευρά οι υπουργοί τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να κάνουν «ό, τι χρειάζεται για την ταχεία και πλήρη ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού». Όλο ισυμφώνησαν πως τα μέτρα περιορισμού πρέπει να αίρονται σταδιακά, με βάση την καμπύλη του κορονοϊού στην κάθε χώρα.

Την Τετάρτη ο Γερμανός υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στους επιλεγμένους ευρωπαϊκούς τους προορισμούς», δήλωσε ο Τόμας Μπαράις.

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν από την πλευρά του θεωρεί ότι η ημερομηνία της 15ης Ιουνίου θα είναι η καθοριστική.

«Η ημερομηνία της 15ης Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί κανείς να έχει σχεδόν πλήρη άποψη , σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτού θα ισχύει στα κράτη μέλη», είπε κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου.