Πρώτο crash test συντάξεις και εξαγγελίες της ΔΕΘ στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εισπράξει τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του σχετικά με το αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις αλλά και να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι ο στόχος που πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις καθημερινά για τα αναδρομικά των συντάξεων, από τις περικοπές του 2012. Το συνολικό ποσό της επιστροφής δώρων και περικοπών συνιστά δημοσιονομική βόμβα, αγγίζοντας τω 9 δις. ευρώ.

Κόβει τις προσδοκίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά και τη δικαίωση δύο συνταξιούχων από το δικαστήριο. «Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών με βάση την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ και γι’ αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτου δεν άσκησε έφεση.