Η πατρίδα μας δεν φημίζεται μόνο για τις ωραίες ειδυλλιακές παραλίες της, αλλά και για τις λίμνες της, ιδιαίτερα για εκείνες που βρίσκονται στο υψόμετρο και συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό, όπως η Λίμνη Βεγορίτιδα!

Αφορμή για αυτήν μας την απόδραση στάθηκε ο ερχομός του νέου jeep Compass Trailhalk, ενός αυτοκινήτου που κατασκευάζει η θρυλική εταιρία jeep που είναι άρρηκτα δεμένη, με την περιπέτεια. Η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας σε υψόμετρο 500 μέτρων, και είναι από τις βαθύτερες της χώρας, αφού ο πυθμένας της σε πολλά σημεία αγγίζει τα 50 μέτρα.

Ένας μικρός χωματόδρομος που διέρχεται το Βόρειο τμήμα της στάθηκε αφορμή για να απολαύσουμε κάποιες από τις δυνατότητες του Compass το οποίο ξαφνιάζει ευχάριστα τον οδηγό του χάρις την μεγάλη απόσταση από το έδαφος, και τους μικρούς προβόλους που του δίνουν απίστευτη ελευθερία κινήσεων, καθώς τόσο οι γωνίες προσέγγισης και αποχώρησης όσο και τα πέντε συστήματα τετρακίνησής του Trailhawk, Auto, Snow, Sand, Mad ή Rock κάνουν «παπάδες» εκεί που χρειάζεται!!

 

Στο ήσυχο τοπίο της Λίμνης πέρα από την οικολογική της αξία, ξεχωρίζει για την πλούσια Ιχθυοπανίδα της καθώς περιλαμβάνει γριβάδια, κορεγόνους, τσιρόνια και τούρνες τα οποία περιλαμβάνονται εντός πολλών περιβαλλοντικών προγραμμάτων που λαμβάνουν χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων.

Στον νομό Φλωρίνης με τις δύο λίμνες και τα τρία βουνά η περιπέτεια παίρνει απρόοπτες διαστάσεις! Πόσο μάλλον όταν οδηγεί κανείς ένα SUV off road, το οποίο όχι μόνον δεν μασάει να μπει στα δύσκολα, αλλά και να σκαρφαλώσει ακόμη και σε εδάφη με κλίση πέραν των λογικών ορίων του ανθρώπινου νου! Ναι από την Βεγορίτιδα μπήκα στο τρυπάκι να οδηγήσω μέχρι το κοντινό Νυμφαίο, που γύρο του απλώνονται αρκετές ορεινές διαδρομές που οδηγού σε σημεία που αν πάτε σίγουρα δεν θα πιστεύεται στα μάτια σας! Το σύστημα διαχείρισης Πρόσφυσης jeep Selec –Terrain, δεν δίνει καμία απολύτως αφορμή στο Trailhalk να «κομπιάσει» σε οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί στον δρόμο του!

Στον δρόμο της επιστροφής αξίζει να κάνετε μια στάση στην Παναγίτσα στο Μουσείο Φωτογραφίας που λειτουργεί στο Leventis art suites, και από εκεί να οδηγήσετε προς την περιοχή του Άγρα, για ένα ωραίο καφεδάκι με θέα τους Κύκνους και τις κορυφές του όρους Βόρρας! Η πόλη της Έδεσσας με τους ομώνυμους καταρράκτες και τα γραφικά της Ταβερνάκια, συμπληρώνουν το πάζλ της απόδρασης καθώς σε όποιο σημείο και να κάτσετε η θέα θα σας αποζημιώσει!