Χορτοφάγος ή vegan; Τίποτα από τα δύο; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν ανήκεις στις δύο πρώτες κατηγορίες και είσαι στη Θεσσαλονίκη θα δυσκολευτείς πολύ να ικανοποιηθείς σε ό,τι αφορά τη διατροφή σου. Θα δυσκολευόσουν για την ακρίβεια, έως πέρυσι όταν και άνοιξε στην πόλη το Roots.

Σε αυτό το σημείο, ίσως είναι χρήσιμο να γίνει μια μικρή επεξήγηση των όρων και των διαφορών τους. Χορτοφάγος (vegetarian) είναι εκείνος που μπορεί να αποκλείει από τη διατροφή του το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, αλλά καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή/και αυγά. Οιvegans σε αντίθεση δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν και οτιδήποτε προέρχεται από τα ζώα πχ μέλι και πρεσβεύουν μια ισχυρή φιλοσοφία που «αποκλείει» την χρήση-εκμετάλλευση των ζώων.

Επανερχόμαστε στο Roots. To μοναδικό vegetarian και vegan στέκι της Θεσσαλονίκης, άνοιξε τον Αύγουστο του 2014 και βρίσκεται κοντά στην πλατεία Άθωνος, λίγα λεπτά από την κεντρική Αριστοτέλους. Μια παρέα νέων ανθρώπων αποφάσισε να προσθέσει στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης κάτι που να λείπει. Χωρίς να είναι οι ίδιοι χορτοφάγοι μυήθηκαν κατευθείαν στην «πράσινη» φιλοσοφία». Ο χώρος είναι απλός, παρεϊστικος, θυμίζει «μεζεδοπωλείο» και λειτουργεί από το πρωί για καφέ.

Η υπογραφή στο μενού του green chef, γνωστού και από το αθηναϊκό Rosebud, Νίκου Γαϊτάνου -ο οποίος έχει εργαστεί για σημαντικά χορτοφαγικά εστιατόρια του εξωτερικού- αποτελεί ένα πρώτο δείγμα σοβαρότητας. Ο κατάλογος του Roots είναι καθολικά χορτοφαγικός αλλά και σε ένα ποσοστό 90% vegan. «Για παράδειγμα ένα από τα best seller πιάτα του καταλόγου μας, το ριζότο μανιταριών (3 είδη μανιταριών και λάδι τρούφας) στην vegan εκδοχή του εμπεριέχει avocando έναντι βουτύρου και παρμεζάνας», μας εξηγεί ο Νίκος. Αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα πιάτα εδώ.

Σε μια εβδομάδα περίπου το μενού θα αλλάξει, με νέες προτάσεις του chef να μας βάζουν σε πειρασμό αλλά και παλιά πιάτα να μένουν σταθερά στον κατάλογο. Εμείς (υπήρξαμε τυχεροί και) δοκιμάσαμε πρώτοι μερικά, από τα οποία σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα το κίτρινο κάρι Ταϋλάνδης και την κόκκινη πικρόγλυκη σαλάτα με ρόδι, καρύδια , λόλα και ραντίτσιο. Στα must η βιολογική κινόα με λαχανικό κέιλ μέσα σε κρέμα καπνιστής μελιτζάνας και κόκκινη πιπεριά. Επίσης, βρίσκουμε πιάτα που προσομοιώνουν το κρέας όπως για παράδειγμα μουσακάς, πίτα γύρο, βιολογικό κεμπάπ σόγιας αλλά και (χορτοφαγικά) μεζεδάκια ιδανικά για τσίπουρο.

Στα συν του Roots, πέραν των πιάτων, συμπεριλαμβάνεται το φιλικό κλίμα που δημιουργούν με το χαμόγελο και την ευγενική τους διάθεση οι ιδιοκτήτες. Τους τελευταίους θα τους δείτε να σερβίρουν, να σας εξυπηρετούν και στο τέλος να γίνεστε μια παρέα προκειμένου να μάθουν τι σας άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο. «Το Roots δεν είναι απλά ακόμα ένας χώρος φαγητού, αλλά και χώρος διασκέδασης» αναφέρει ο Νίκος Γαϊτάνος εν μέσω του γεύματος και έχει απόλυτο δίκιο.

Tip: Μην χάσετε τα events που διοργανώνονται με τον chef Νίκο Γαϊτάνο να δίνει το παρόν.

Info:
Καθημερινά:10.00-αργά, 13.00-01.00 (κουζίνα)
Από €13/ άτομο χωρίς κρασί
Μπαλάνου 4-6, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 268 063, 6983 30 78 61
www.facebook.com/rOOTS-1512775345602506

Πηγή: news.gr