Πτώση αεροπλάνου των Αιθιοπιανών αερογραμμών καταγράφηκε σήμερα, Κυριακή 10/3, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, με την κρατική τηλεόραση να αναφέρει ότι όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί.

“Δεν υπάρχουν επιζώντες από την πτήση, στην οποία επέβαιναν επιβάτες από 33 χώρες,” ανέφερε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της αεροπορικής εταιρείας.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Boeing 737 MAX των Αιθιοπιανών αερογραμμών ανέφερε δυσκολίες και ζήτησε άδεια επιστροφής, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το εν λόγω αεροσκάφος “δεν είχε γνωστό ιστορικό τεχνικών προβλημάτων”, ενώ ο φάκελος του κυβερνήτη του “ήταν εξαιρετικός”.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται πολίτες από την Αιθιοπία, την Κένυα, την Βρετανία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και τον Καναδά.

Επίσης, το επιβατικό αεροσκάφος Boeing 737 “είχε ασταθή ρυθμό ανόδου (σ.σ. Vertical Speed)”, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα καταγραφής πτήσεων “flightradar24”.

“Τα στοιχεία από το δίκτυο Flightradar24 ADS-B δείχνουν ότι ο ρυθμός ανόδου του αεροσκάφους ήταν ασταθής, μετά την απογείωση του,” ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το παραπάνω δίκτυο παρακολούθησης πτήσεων, που έχει την έδρα του στη Σουηδία.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, χωρίς όμως να αναφέρεται σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους της πτήσης από την Αντίς Αμπέμπα προς το Ναϊρόμπι της Κένυας με 149 επιβαίνοντες και οκταμελές πλήρωμα.

«Το γραφείο του πρωθυπουργού, εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Αιθιοπίας, εκφράζει τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στο Μπόινγκ 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών που ήταν προγραμματισμένη για το Ναϊρόμπι της Κένυας σήμερα το πρωΐ», τονίζεται σε ανάρτηση του πρωθυπουργικού γραφείου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Αιθιοπιανές αερογραμμές (σ.σ. Ethiopian Airlines) στον επίσημο λογαριασμό τους στο Facebook επιβεβαιώνουν την πτώση του αεροπλάνου τύπου Boeing-737-800 MAX και με αριθμό πτήσης ET 302 γύρω από την περιοχή Bishoftu στις 08:38 τοπική ώρα.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ωστόσο “δεν έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για επιζώντες, ή πιθανές απώλειες. Προσωπικό των Αιθιοπιανών αερογραμμών θα σταλούν στο σημείο και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης”.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, στο Boeing των Αιθιοπιανών αερογραμμών επέβαιναν πολίτες από 30 χώρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.

Στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονταν, 32 Κενυάτες, 18 Καναδοί, εννέα Αιθίοπες, οκτώ Ιταλοί, οκτώ Κινέζοι, οκτώ Αμερικανοί, επτά Βρετανοί, επτά Γάλλοι, έξι Αιγύπτιοι, πέντε Ολλανδοί, τέσσερις Ινδοί, τέσσερις Σλοβάκοι, τρεις Αυστριακοί, τρεις Σουηδοί, τρεις Ρώσοι, δύο Μαροκινοί, δύο  Ισπανοί, δύο Πολωνοί, δύο Ισραηλινοί.

Επίσης στην πτήση επέβαινε από ένας πολίτης από τις χώρες: Βέλγιο, Ινδονησία, Σομαλία, Νορβηγία, Σερβία, Τόγκο, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη.

Τέσσερις επιβάτες της μοιραίας πτήσης ταξίδευαν με διαβατήρια του ΟΗΕ και οι εθνικότητές τους, δεν έχουν διαπιστωθεί.

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών Boeing εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο των 157 επιβατών και μελών του πληρώματος.

Η Boeing εξέφρασε επίσης, την ετοιμότητά της να παρέχει την απαραίτητη τεχνητή βοήθεια στις αρμόδιες αρχές, για την αποτελεσματική διερεύνηση του σημερινού αεροπορικού δυστυχήματος.

Παράλληλα, η εταιρεία έστησε ένα κέντρο για την τηλεφωνική και δια ζώσης ενημέρωση των συγγενών και φίλων των επιβατών και συμπληρώνει πως θα επανέλθει με νεώτερη ανακοίνωση, μόλις υπάρξουν επιπλέον στοιχεία.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ, θα προχωρήσει στην αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Αιθιοπία, για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.