Ποια προϊόντα ακρίβυναν έως 60% την περίοδο του κορονοϊού (Βίντεο)

Η καραντίνα στην οικονομία δεν άφησε πίσω της μόνο ύφεση και ανεργία αλλά έφερε και μεγάλη ακρίβεια σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

koronoios-super-market

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεγάλες ανατιμήσεις που ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. «Γάλα, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, όλα αυτά έχουν αυξηθεί», λέει στην κάμερα του OPEN ένας από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση σε βασικές κατηγορίες τροφίμων τον Μάιο ήταν σημαντική, ιδιαίτερα στο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακολουθούν τα εξής παραδείγματα:

Τα πορτοκάλια τον Μάιο πωλούνταν προς 0,90 ευρώ το κιλό, με την τιμή τους να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 60%. Τα κεράσια αυξήθηκαν κατά 20%, καθώς τον Μάιο πωλούνταν προς 3,80 ευρώ το κιλό. Το χοιρινό κρέας αυξήθηκε κατά 4,3%, αφού η τιμή του τον Μάιο ήταν 4,98 ευρώ

Η αύξηση των τιμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αποτυπώθηκε τόσο στα τυποποιημένα όσο και στα νωπά προϊόντα. Το συσκευασμένο ρύζι από τα 2,16 ευρώ έφτασε να πωλείται προς 2,40 ευρώ, δηλαδή είχε αύξηση 10%.Το γιαούρτι, από 2,41%, έφτασε να πωλείται προς 2,59 ευρώ, δηλαδή η τιμή του αυξήθηκε κατά 6,9%.Πατάτες και τομάτες είχαν αύξηση 4%. Το φρέσκο γάλα επώνυμης εταιρείας από 1,25 ευρώ έφτασε να πωλείται 1,30 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,8%.Σημαντική ανάσα, πάντως, για τα νοικοκυριά αποτέλεσε η μείωση στις τιμές των καυσίμων, του πετρελαίου θέρμανσης και στις επικοινωνίες