Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην πόλη Φορτ ΜακΜάρεϊ στην πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Αλμπέρτα του νοτιοδυτικού Καναδά.

Η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει 1.600 οικήματα στην πόλη των 88.000 κατοίκων που πλέον κινδυνεύει με ολοσχερή καταστροφή.

Η φωτιά έχει ήδη καταστρέψει πολλές γειτονιές, ενώ απειλεί να κάψει χιλιάδες σπίτια στην Αλμπέρτα, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Καναδά.

Η επαρχία είναι πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και βιτουμινιούχων ανθράκων, από όπου επίσης εξάγεται πετρέλαιο. Χάρη στο πετρέλαιο, τα τελευταία χρόνια, η Αλμπέρτα γνωρίζει μεγάλη οικονομική άνθιση.

Άλλωστε, από εκεί σχεδιαζόταν να ξεκινήσει ο αγωγός XL Keystone που θα συνέδεε τα κοιτάσματα άμμου πίσσας ή πετρελαιοφόρου άμμου (tar sands ή oil sands) της Αλμπέρτα με διυλιστήρια στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στους αυτοκινητοδρόμους. Οι πληροφορίες αναφέρουν νεκρούς από τη σύγκρουση αυτοκινήτων κατά τη διαδικασία της εκκένωσης.

Ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού είναι ορατό σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την περιοχή της φωτιάς.

Τα πυροσβεστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την πυρκαγιά που έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 70.000 στρέμματα από την Κυριακή οπότε και εκδηλώθηκε.

Πηγή: econews.gr