Η Σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών κρατών στη Βιέννη ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για μείωση της παραγωγής καθώς η Ρωσία είπε όχι στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για βαθύ μαχαίρι στην προσφορά.

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν έτσι νέα πτώση, με το μπρεντ κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Το πρωί της Παρασκευής το αργό τύπου μπρεντ υποχωρεί 0,77% στα 59,60 δολάρια, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό CL καταγράφει πτώση 0,9% στα 51,02 δολάρια το βαρέλι.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έστω και ατύπως, πάντως, τις επόμενες ημέρες, επί της πρότασης για μείωση της συνολικής παραγωγής μελών και μη του ΟΠΕΚ κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Δεν είναι όλοι έτοιμοι για ισότιμη μείωση της παραγωγής. Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για ουσιαστική περικοπή» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ.

Η αποτυχία να εξασφαλίσει μία συμφωνία είναι ακόμη μία ένδειξη των αδυναμιών του ΟΠΕΚ και της ραγδαίας αλλαγής του παγκόσμιου πετρελαϊκού χάρτη στον οποίο το καρτέλ είχε κάποτε κυρίαρχη θέση. Πλέον ο οργανισμός εξαρτάται απόλυτα από την στήριξη μη μελών, όπως η Ρωσία, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της ταχείας ανάπτυξης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ, που κατέστησαν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου για πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια.

Το 2016 Ρωσία και Σαουδική Αραβία είχαν δώσει τέλος στις μεταξύ τους αντιπαλότητες και είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν στενά για να διατηρήσουν μία ισορροπία στην αγορά και τις τιμές. Η συμμαχία έχει εξελιχθεί σε ένα δίπολο, στο οποίο η κάθε πλευρά επιχειρεί να να πάρει το πάνω χέρι.