frouta

Τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορεί να αυξηθούν κατά ένα τρίτο παγκοσμίως έως...

Ο ΟΗΕ έχει θέσει στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων έως το 2030. Ωστόσο μελέτη του Boston Consulting Group (BCG) αποκαλύπτει ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, θα αυξηθεί σε 2,1 δισ. τόνους η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια ετησίως -η αξία τους υπολογίζεται σε περίπου 1,5 τρισ. δολάρια. «Προβλέπουμε μια πραγματική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ο Έσμπεν Χέγκνσολτ, ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης. «Οι ποσότητες των απορριμμάτων και οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν είναι σοβαρές αν δεν αλλάξουμε πορεία. Όταν αγωνιζόμαστε κατά της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων, αγωνιζόμαστε ταυτοχρόνως κατά της πείνας, της φτώχειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη», υπογράμμισε ο ίδιος. Περίπου ένα τρίτο των τροφίμων σε όλο τον κόσμο πάει χαμένο ή πετιέται ετησίως. Σήμερα πετάμε 1,6 δισ. τόνους τροφίμων ετησίως, αξίας περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων. Σε μεγάλο μέρος της η αύξηση της ποσότητας των τροφίμων που πετιούνται μπορεί να αποδοθεί στη διόγκωση του παγκόσμιου πληθυσμού --περισσότεροι άνθρωποι, περισσότερα σκουπίδια--, εξήγησε ο Χέγκνσολτ, συνεταίρος και γενικός διευθυντής στον όμιλο αυτό παροχής συμβουλών σχετικά με θέματα διαχείρισης. Τα σκουπίδια των νοικοκυριών θα αυξηθούν επίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς οι καταναλωτές θα αποκτούν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρονται ορισμένες σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σχεδόν 700 δισ. δολάρια από την απώλεια τροφίμων. Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη επίγνωση των καταναλωτών, οι αυστηρότερες ρυθμίσεις και η μεγαλύτερη αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και η καλύτερη συνεργασία κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων. Η Λιζ Γκούντγουϊν, διευθύντρια του προγράμματος για την απώλεια και την απόρριψη τροφίμων στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων, δήλωσε ότι η έκθεση αυτή θίγει σοβαρά ζητήματα αλλά υπεραπλουστεύει κάποιες από τις λύσεις. Το πρόβλημα αυτό «συνδέεται με την αλλαγή που έχει γίνει στις ζωές μας και το γεγονός ότι τα τρόφιμα είναι τώρα πολύ φθηνότερα», δήλωσε, μιλώντας επίσης για μια όλο και μεγαλύτερη αναζήτηση άνεσης και μια έλλειψη μαγειρικών ικανοτήτων μεταξύ των νεότερων γενεών. Η Γκούντγουϊν σημείωσε ότι πιστεύει πως τα μέτρα για να μειωθεί η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται έχουν αποτέλεσμα και ότι ο κόσμος θα καταφέρει εν τέλει να βρεθεί τουλάχιστον στα μισά του δρόμου για να πετύχει τον στόχο του να μειωθεί κατά 50% η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια ως το 2030. Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει όλοι να παίξουν έναν ρόλο για να έρθει η αλλαγή, υπογράμμισε. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στη στάση μας ως προς το πέταμα φαγητού - νομίζω ότι χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο που απλώς θα θεωρείται απαράδεκτο να πετιέται φαγητό στα σκουπίδια», κατέληξε η Γκούντγουϊν.
parathira

Ανοδος θερμοκρασίας, ένα βήμα προς τα πίσω

Οι ακραίες θερμοκρασίες και τα ακραία φαινόμενα που κατεγράφησαν φέτος το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο (στο νότιο είναι χειμώνας!) λειτούργησαν ως γιγάντιος κώδωνας αφύπνισης για μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Τα θερμοκρασιακά ρεκόρ συνδέονται με έναν άλλο αριθμό-ρεκόρ: σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν τον Μάιο στη Χαβάη, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει φθάσει στα 410 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), στην υψηλότερη συγκέντρωση από καταβολής μετρήσεων. Εχουμε αλλάξει τη σύσταση της ατμόσφαιρας και συνεχίζουμε ακάθεκτοι.
pagoi

Μπορεί να νικηθεί η κλιματική αλλαγή;

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, από την Ανατολική Γαλλία, ο Ζαν Ζουζέλ με ενημερώνει ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εξοχική κατοικία του, συνήθως πολύ δροσερή τους θερινούς μήνες, φέτος... ψήνεται. «Αυτή τη στιγμή το θερμόμετρο δείχνει 35° C. Η ζέστη, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υγρασίας, κάνει την κατάσταση πραγματικά αφόρητη», λέει στην «Κ» ο Γάλλος νομπελίστας κλιματολόγος, αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ. Ως επιστήμονας έχει αφιερώσει δεκαετίες έρευνας για να αποδείξει πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τον πλανήτη. «Εχω πια καταλήξει ότι είναι θέμα επιλογής: Θέλουμε να ζήσουμε με ένα κλίμα βασισμένο σε ανθρωπογενείς δράσεις ή όχι; Θα επιλέξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ή θα συνεχίσουμε να παράγουμε αέρια του θερμοκηπίου; Τόσο απλά...».
xartis

«Εβρασε» το Αιγαίο χωρίς τα δροσιστικά μελτέμια

«Η βασική αιτία γι’ αυτό είναι η χαμηλή παρουσία του μελτεμιού στο Αιγαίο. Τα μελτέμια δροσίζουν την επιφάνεια της θάλασσας, λειτουργούν δηλαδή ως κλιματιστικό», σημειώνει στην «Κ» ο Σταύρος Ντάφης, μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
lalaria

Χωρίς βότσαλα κινδυνεύει να μείνει η παραλία «Λαλάρια» στη Σκιάθο

«Τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα που τα λέμε "λαλάρια" (από την αρχαία λέξη λας=πέτρα) δημιουργούνται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, αναλάβαμε, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σκιάθου, καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της παραλίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Τζούμας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».
fwtia

Economist: Χάνουμε τη μάχη με την κλιματική αλλαγή

Tο βρετανικό περιοδικό -η γνώμη του οποίου ανέκαθεν λαμβανόταν σοβαρά υπόψη από τους διαμορφωτές πολιτικών στις μεγαλύτερες χώρες (και όχι μόνο)- επισημαίνει ότι «καθώς η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο φανερή, το ίδιο γίνεται και η κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε».
sintrivani

Σε κλοιό καύσωνα η Ευρώπη: Ισπανία και Πορτογαλία «απειλούν» το ρεκόρ της Αθήνας

Μέχρι στιγμής, το πανευρωπαϊκό ρεκόρ - 48 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο 1977- κατέχει η Αθήνα. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία συνεπικουρούμενη από μια θερμή μάζα αέρα από την Αφρική.
thermometro

FAZ: Φόβος για το θερμότερο καλοκαίρι της χιλιετίας

«Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη της μέτρησης της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων. Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2018 είναι μια -λεγόμενη- χρονιά La Niña, τότε πρόκειται ασφαλώς για τον θερμότερο Ιούνιο, διότι κατά την διάρκεια της La Niña, ο Ειρηνικός καταπίνει πολύ θερμότητα, οπότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται λιγότερο, ενώ κατά τη διάρκεια του El Niño, συμβαίνει το αντίθετο: η θερμότητα απελευθερώνεται - και η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο από ό,τι κανονικά. Αυτή η θερμή φάση θα μπορούσε να επιστρέψει το 2019, κατά τους μετεωρολόγους εμπειρογνώμονες. Και τότε, θα κάνει ακόμα πιο πολύ ζέστη», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα
panda

Γεννήθηκαν τα πρώτα δίδυμα πάντα από γονείς που ζουν ο ένας στη φύση και...

Η Τσάο Τσάο, 16 ετών, γέννησε τα δίδυμα πάντα την περασμένη Τετάρτη στην βάση Χεταοπίνγκ στη Γουολόνγκ, με το αρσενικό να ζυγίζει 215 γραμμάρια και το θηλυκό 84 γραμμάρια, δήλωσε ο Γου Νταϊφού, διευθυντής της βάσης.
534535-thumb-large

DW: Εξαίρεση ή κανόνας πλέον οι καύσωνες;

Στην Ελλάδα οι υψηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όχι όμως και στη βόρεια Ευρώπη, η οποία υποφέρει από ασυνήθιστους καύσωνες. Ακόμα όμως και στον πολικό κύκλο σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι θερμοκρασίες που φθάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Ο Τόμας Έντρουλατ από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Πότσνταμ δηλώνει ότι το κύμα καύσωνα στη Γερμανία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας. Πληροφορίες

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο