«Ομαρ κι Εμείς»: Η τουρκική ταινία που σάρωσε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νότιας Ευρώπης

Ξεχώρισε και τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και Α Ανδρικού Ρόλου.

tourkiki-tainia-omar-ki-ego

Η τουρκικής παραγωγής ταινία «Ομαρ κι Εμείς» (Omar and Us) σε σκηνοθεσία της Μαρίνα Ερ Γκορμπάχ και του Μεχμέτ Μπαχαντίρ Ερ, κέρδισε τρία βραβεία στο φετεινό διεθνές 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νότιας Ευρώπης που διοργανώνεται στην Γαλλία.

Η ταινία από το 2019 που γυρίστηκε σε συνεργασία με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κατάφερε να ξεχωρίσει στην διαδικτυακή απονομή. Στο φεστιβάλ κινηματογράφου που ξεκίνησε στις 2 και διήρκησε μέχρι τις 7 Ιουνίου, το «Ομαρ κι Εμείς» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και Α Ανδρικό για τον Σεμ Μπεντερ.

Διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι ο Αϊντίν Σαρίογλου και πρωταγωνιστές οι: Σεμ Μπεντερ, Ταζ Σερ Γιακουμπ, Τιμούρ Ολκεμπας κ.α. Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του συνταξιούχου στρατιώτη Ισμετ, ο οποίος ζει στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας και του οποίου ο γείτονας Σαμπτί φιλοξενεί δυο μετανάστες που του έσωσαν την ζωή.

Η ταινία «Ομαρ κι Εμείς» κέρδισε βραβεία στο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας, το 40ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία, στα διεθνή φεστιβάλ του Βοσπόρου και της Σάντα Κρουζ. Το φιλμ θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μετανάστευσης όπου θα διαγωνιστεί, καθώς και στα κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Σόφια και τα Βαλκάνια.