Εάν θέλετε να δείτε το σώμα σας -μερικούς μήνες πριν βγείτε στην παραλία- να αλλάζει τότε είναι βέβαιο πως βρίσκεστε στην αναζήτηση της κατάλληλης γυμναστικής. Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε μέχρι τώρα και δείτε το να μεταμορφώνεται χτίζοντας μυϊκή μάζα, σμιλεύοντας τις τυχόν ατέλειες και φυσικά χάνοντας πολλές θερμίδες… χωρίς καν να το καταλάβετε. Για εσάς φρόντισε μια πρόσφατη έρευνα του Harvard κατά την οποία ζητήθηκε από ειδικούς να αποκαλύψουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκγύμνασης που συμβάλλουν στη συνολική υγεία κι ευεξία. Δημιουργώντας την παρακάτω λίστα οι επιστήμονες επεδίωξαν να εστιάσουν σε προπονήσεις που αναφέρονται στον καθένα από εσάς χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες κι εξαντλητικές διαδικασίες. Βρείτε αυτή που σας ταιριάζει και αλλάξτε από σήμερα συνήθειες.

Περπάτημα

askiseis-harvard-gimnastiki-6.jpg

Από εδώ και πέρα οι βόλτες στην πόλη έχουν τη σφραγίδα του Harvard. Το περπάτημα για μόλις 30 λεπτά έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και ότι μπορεί ταυτόχρονα να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Ξεκινήστε, βάζοντάς το καθημερινά στη ζωή σας και με τις μέρες αυξήστε τον ρυθμό των βημάτων σας. Με τον καιρό θα νιώσετε πως η αντοχή σας αυξάνεται και φυσικά θα δείτε τα κάτω άκρα σας να σμιλεύονται και τα νούμερα στα ρούχα σας να μικραίνουν.

Extra tip: Μην παραλείπετε να κάνετε μερικές ασκήσεις stretching.

Κολύμβηση

askiseis-harvard-gimnastiki-1.jpg

Η κολύμβηση σας δίνει όλα τα οφέλη από το τρέξιμο και οποιαδήποτε άλλη cardio άσκηση χωρίς να λαμβάνετε την επιπλέον επιβάρυνση στις αρθρώσεις σας. Έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, τον μειωμένο πόνο και την ενίσχυση των πνευμόνων. Έτσι, αν έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια βουτιά, για λόγους υγείας, αλλά κι εξωτερικής εμφάνισης, τότε θα κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Extra tip: Προτιμήστε την κολύμβηση από το τρέξιμο καθώς θα σας μειώσει το stress. Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση στο νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

Ασκήσεις Kegel

askiseis-harvard-gimnastiki-2.jpg

Αν οι ασκήσεις Kegel σας μοιάζουν με μια περίεργη προσθήκη σε αυτόν τον κατάλογο τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα μοναδικά τους οφέλη τις κάνουν μια εξαιρετική επιλογή. Πρόκειται για τις ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, συμβάλλοντας στην υγιή σεξουαλική ζωή της γυναίκας, καθώς διευκολύνουν τον οργασμόΤόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες θα πρέπει να κάνουν μια προπόνηση Kegel για να κρατήσουν ισχυρούς τους πυελικούς τους μυς μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Plus, η ισχύ αυτών των μυών μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στην πρόληψη της ακράτειας.

Extra tip: Η πιο απλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε είναι η εξής: Ξαπλώστε ανάσκελα και σφίξτε τους μυς της λεκάνης σας για 5 δευτερόλεπτα. Έπειτα χαλαρώστε για άλλα 5 δευτερόλεπτα κι επαναλάβετε την κίνηση.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

askiseis-harvard-gimnastiki-4.jpg

Εάν δε χρησιμοποιείτε τους μυς σας τότε αυτοί θα χάσουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου. Αν σε αυτό συμπεριλάβετε το γεγονός πως οι περισσότεροι μύες σημαίνουν και πιο πολλές καύσεις θερμίδων μέσα στην ημέρα, τότε θα κατανοήσετε πως η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη ή και χωρίς αυτά είναι η καλύτερη επιλογή. Μάλιστα, μην ξεχνάτε πως με αυτό τον τρόπο θα γυμνάσετε περισσότερο τα κομμάτια του σώματός σας που εσείς επιθυμείτε, όπως για παράδειγμα τους γλουτούς σας.

Extra tip: Κάντε την κλασική σανίδα προσέχοντας πάντα τη στάση του σώματός σας. Οι ώμοι, οι γλουτοί και τα πόδια σας θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Tai Chi

askiseis-harvard-gimnastiki-5.jpg

Η κινεζική πολεμική τέχνη του Tai Chi έχει όλα τα οφέλη του διαλογισμού σε ρυθμικές, χορογραφημένες κινήσεις. Το Tai Chi μπορεί να βελτιώσει τόσο την κατώτερη όσο και την ανώτερη στάση του σώματος, καθώς και την ευελιξία αλλά και την ισορροπία. Εάν ακούσετε τους ειδικούς, τότε θα κατανοήσετε πως συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια προπόνηση μοναδική. Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί μια από τις ιδανικότερες μεθόδους εκγύμνασης των ατόμων άνω των 40 καθώς αυξάνει την ισορροπία. Μια ιδιότητα που το σώμα χάνει με την πάροδο των χρόνων.

Extra tip: Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.