Ο παράδεισος των pancakes βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

thumbnail_img_6879_0

Σαν χθες θυμάμαι να μιλάμε με τον Νίκο Τζηρίνη πίσω στο 2014 και να μου λέει ότι θα πειραματιστούν με το πρωινό στο μαγαζί τους, γιατί ένα καλό all day εστιατόριο πρέπει να ξεκινάει από νωρίς τη μέρα του. Λίγες εβδομάδες μετά, το breakfast έγινε brunch «Και δεν σου κρύβω ότι για περίπου 1,5 χρόνο το στηρίζαμε χωρίς να μας στηρίζει. Το Canteen πήγαινε εξαιρετικά καλά με το προσεγμένο του comfort food, αλλά όχι εξαιτίας του brunch στο οποίο πρώτοι είχαμε επενδύσει χωρίς να έχουν μεσολαβήσει ακόμα οι viral υβριδικές γεύσεις», μου λέει.

«Το προϊόν όταν είναι ποιοτικό, αυτοδιαφημίζεται κυριολεκτικά και μεταφορικά από στόμα σε στόμα. Έχουν βοηθήσει πάρα πολύ τα σόσιαλ μίντια σε αυτό, όπως και η ελκυστική εικόνα των πιάτων μας που δεν απογοητεύει όμως τον ουρανίσκο», μου εξηγεί. Ύστερα είναι και η ποπ κουλτούρα που έχει παίξει τον ρόλο της.

«Το brunch όπως αποδεικνύεται από την επισκεψιμότητα των καθημερινών τα τελευταία δύο χρόνια ταιριάζει στην φιλοσοφία του Έλληνα, είναι μία φθηνή αλλά ποιοτική διασκέδαση. Όταν ξέρεις ότι θα φας κάτι υπερχορταστικό, πεντανόστιμο και κάπως έτσι θα παραλείψεις το πρωινό-μεσημεριανό ξοδεύοντας τα μισά χρήματα, γιατί να μην το κάνεις; Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο brunch σερβίρουμε από τις 10:00 μέχρι και τις 19:00. Έρχονται και μας ζητούν pancakes μέχρι και στις 10 το βράδυ πράγμα που δε μπορεί να γίνει όσο κι αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Άλλοι το προτιμούν για τις Κυριακές τους, για τα γενέθλιά τους, υπάρχουν και αυτοί που κάνουν το κέρασμα με την ορκωμοσία τους σε εμάς!» 

Τί μεσολάβησε όμως και φτάσαμε στο άλλο άκρο, ώστε το brunch του Canteen να είναι τόσο δημοφιλές; «Όσο το στηρίξαμε, μας το ανταπέδωσε. Όλη η ομάδα του Canteen (Γεράσιμος Φιόρος, Γρηγόρης Κουτσιβίτης, Νίκος Τζηρίνης, Θάνος Στρίβας) ταξιδεύει πολύ στο εξωτερικό και πάντα λειτουργεί ανιχνευτικά σε ό,τι δοκιμάζει. Εμείς είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές άρα ό,τι μας αρέσει το προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα, γιατί η ελληνική κουζίνα προσφέρεται σε δημιουργικότητα και προϊόντα για οποιεσδήποτε παραλλαγές θέλεις να φτιάξεις. Οπότε καταλαβαίνεις ότι συνέχεια προσθαφαιρούνται πιάτα, γιατί ο κατάλογός μας δεν αποτελείται μόνο από pancakes.»

…τα οποία όμως -ζωή να έχουν- φτάνουν τις 10 (!) επιλογές στο μενού. «Δεν είναι υπερβολικά πολλά;», αναρωτιέμαι. «Ίσως σου φανεί αστείο, αλλά το επιχείρημά μας είναι ότι αφού μπορούμε να το κάνουμε, γιατί όχι; Το μαγαζί διαθέτει δικό του ζαχαροπλάστη, τον ανήσυχο σεφ μας Βαγγέλη Ασημακόπουλο που θέλει να πειραματίζεται και ένα απαιτητικό κοινό επίσης», εξηγεί ο Νίκος Τζηρίνης και ξεκινά τη μίνι ξενάγηση πάνω από τα πιάτα που βασίζονται σε μία πολυδουλεμένη συνταγή με παραλλαγές ζύμης και υλικών: pancakes με τσορίθο, καλαμπόκι, πιπεριά και κρέμα τυριού, με sauce raspberry cream, κρέμα τυριού,και χειροποίητο μπισκότο βουτύρου, pancakes με σάλτσα βανίλιας, φράουλες και πραλίνα σοκολάτας, με αβγό και μπέικον, φυστικοβούτυρο…

Όσο εστιάζω στην εικόνα, εγώ και οι σιελογόνοι αδένες μου χάνουμε την ενδιάμεση περιγραφή των πιάτων… Ναι, αν υπάρχει παράδεισος των pancakes, αυτός είναι σίγουρα στο Canteen!