Oχι μόνο δεν δίνει ρέστα ο ΟΑΣΘ στα εκδοτικά μηχανήματα εντός των λεωφορείων, αλλά τα… ζητάει από όσους διαμαρτύρονται για την πρακτική αυτή.

Πριν από ένα μήνα ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης, με εξώδικό του ζητούσε από τον Οργανισμό να του επιστραφεί το ποσό των 30 ή έστω 20 λεπτών για τη διαδρομή Δικαστήρια-Κέντρο Πόλης-Καλαμαριά, να καταργηθεί άμεσα η προσαύξηση στο αντίτιμο του εισιτηρίου για όσους και όσες το προμηθεύονται εντός των οχημάτων από τα μηχανήματα και μια απάντηση με πλήρη, επαρκή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία στην εξώδικη αναφορά του («Εφ.Συν.» 02.09.2016).

Αλλα προφανώς προσδοκούσε ο κ. Λαμτζίδης, αλλά η απάντηση του ΟΑΣΘ ήρθε ως «Εξώδικη απάντηση-διαμαρτυρία-δήλωση», με την οποία όχι μόνο δεν καλείται να λάβει έστω τα ρέστα, αλλά του τα ζητάνε κιόλας θεωρώντας τη διαμαρτυρία του «αβάσιμη και συκοφαντική».

Στην απάντησή του ο ΟΑΣΘ, αφού αναφέρεται στο ιστορικό των μηχανημάτων τα οποία θεωρεί «πλήρως αναβαθμισμένα με νέα τεχνολογία», σημειώνει ότι η προσαύξηση 10 λεπτών είναι νόμιμη καθώς υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση «και είναι η μικρότερη σε σχέση με αντίστοιχους συγκοινωνιακούς φορείς που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα».

Αρα, κατά τον Οργανισμό, «δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η προσαύξηση (…) όπως αναληθώς και τελείως συκοφαντικά αναφέρετε στην από 01.09.2016 εξώδικη αναφορά σας, αλλά επιβαλλόμενη από τον νόμο υποχρέωση…»

Οσον αφορά όμως τα ρέστα, «τα εκδοτικά μηχανήματα εντός των λεωφορείων δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν κέρματα και τούτο είναι γνωστό σε όλους τους επιβάτες, δεδομένου ότι επισημαίνεται με κατάλληλη σήμανση πάνω στα εκδοτικά μηχανήματα». Εν ολίγοις, αφού σας λέμε ότι ρέστα δεν δίνουμε, δεν δικαιούστε να τα ζητάτε… Κι αυτό, σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, είναι για… το κοινό καλό, αφού το «μεγαλύτερο κόμιστρο δεν ωφελεί τους μετόχους του ΟΑΣΘ αλλά το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της αντίστοιχης μείωσης της αντισταθμιστικής καταβολής (επιδότηση εισιτηρίου)».

«Ούτε ελάχιστο ίχνος “σκοπού συκοφάντησης” υφίσταται για όποιον καλόπιστο τρίτο διαβάζει το κείμενο της εξώδικης αναφοράς καταγγελίας που απέστειλα και δημοσιοποίησα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Λαμτζίδης, αφού «είχα δικαίωμα και υποχρέωση να θίξω δημόσια τα πολύ “κακώς κείμενα”, ενεργώντας με την ιδιότητά μου ως αιρετού, πολίτη και καταναλωτή υπηρεσιών που μονοπωλιακά προσφέρει ο ΟΑΣΘ».

Οπως σημειώνει, «απλά ο ΟΑΣΘ, καταθορυβημένος από την πρωτοφανή δημοσιότητα, αντέδρασε με αυτό το εξώδικο αφενός χωρίς να απαντήσει στην ουσία, αφετέρου απειλεί με ποινικοποίηση της κριτικής σε βάρος του και μέσω της κίνησης αυτής στοχεύει στη φίμωση και καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του Οργανισμού πως τα παρακρατηθέντα ποσά (περίπου 650.000 ευρώ σε ενάμιση χρόνο) αφαιρούνται από την επιδότηση που «βαρύνει» το Ελληνικό Δημόσιο, τονίζει ότι «η πρακτική της παρακράτησης είναι παράνομη» και «ο ΟΑΣΘ οφείλει να αρνηθεί τον συμψηφισμό με την υποχρέωση επιχορήγησης από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και το Ελληνικό Δημόσιο αντίστοιχα να μη δεχθεί τη μείωση της επιχορήγησης κατά το ποσό αυτό που εισπράττεται και παρακρατείται παράνομα».