Ο ΟΑΣΘ απαντά με… εξώδικο στην καταγγελία ότι δεν δίνουν ρέστα τα εκδοτικά του μηχανήματα

oasth-mes

Ένα εξώδικο ήταν τελικά η απάντηση του ΟΑΣΘ στην νομική παρέμβαση του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς Μανώλη Λαμτζίδη για το γεγονός ότι τα εκδοτικά μηχανήματα εισιτηρίων του Οργανισμού εντός των λεωφορείων δεν δίνουν ρέστα ενώ υπάρχει και προσαύξηση στην έκδοση του εισιτηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη το εξώδικο του ΟΑΣΘ αιτιολογείται με το επιχείρημα του «σκοπού που περιλαμβάνει την ηθελημένη ενέργεια του ισχυρισμού ή της διάδοσης και τη γνώση ότι το διαδοθέν γεγονός είναι ψευδές…..»

Ο δικηγόρος και αυτοδιοικητικός, σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι δεν υπήρξε πρόθεση συκοφάντησης, αλλά όπως λέει, «ο ΟΑΣΘ καταθορυβημένος από τη πρωτοφανή δημοσιότητα που έλαβε αυτή η κριτική αντέδρασε με αυτό το εξώδικο αφενός χωρίς να απαντήσει στην ουσία σε καμία δική μου αιτίαση, αφετέρου απειλεί με ποινικοποίηση της κριτικής σε βάρος του, και μέσω της κίνησης αυτής στη φίμωση και καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι επίμαχες φράσεις που έθιξαν τον ΟΑΣΘ είναι δύο:

1.Ότι αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία» η τιμωρητική προσαύξηση της τιμής του εισιτηρίου για όσους το προμηθεύονται εντός των λεωφορείων και αυτό αποτελεί κρίση και όχι «ψευδές γεγονός».

Το γεγονός αυτό  είναι ότι αυξάνεται τιμωρητικά το κόμιστρο , που είναι αληθινό .

Η κρίση μου αυτή μπορεί να ήταν κατά ένα μέρος εσφαλμένη ως προς το ότι η άδικη αυτή ρύθμιση εφαρμόζεται και αλλού , αλλά στην ουσία είναι νομικά ορθή.

Καμία διακριτική μεταχείριση δεν επιτρέπει η νομοθεσία στην αμοιβή του προμηθευτή για την ίδια ακριβώς παρεχόμενη υπηρεσία απέναντι στον καταναλωτή.

Το ότι αυτή η παράνομη πρακτική νομιμοποιήθηκε με την επικαλούμενη Υπουργική Απόφαση (με ποιόν πρωθυπουργό;) δεν την καθιστά στην ουσία νόμιμη, ούτε δίκαιη. Εξακολουθεί να είναι ΑΔΙΚΗ και πρέπει να ανακληθεί.

2. Ότι τα ποσά που παρακρατούν τα μηχανήματα του ΟΑΣΘ κατευθύνονται «στις τσέπες των μετόχων του ΟΑΣΘ», ενώ η αλήθεια είναι –όπως ισχυρίζεται ο ΟΑΣΘ- ότι αφαιρούνται από την επιδότηση που «βαρύνει» το Ελληνικό Δημόσιο!

Όπως επισημαίνει ο Μανώλης Λαμτζίδης «ο ΟΑΣΘ έντεχνα αποφεύγει να ομολογήσει  ότι ο ίδιος είναι ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ-ΠΩΛΗΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ  και όχι το Ελληνικό Δημόσιο,  και ότι απέναντι στον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ-ΠΕΛΑΤΗ έχει υποχρέωση για την ίδια ακριβώς υπηρεσία,  να αξιώνει και να εισπράττει  το ίδιο ακριβώς τίμημα και να επιστρέφει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο το υπόλοιπο του ποσού που «καταβροχθίζουν» καθημερινά τα μηχανήματα του ΟΑΣΘ.

Η πρακτική της παρακράτησης των ποσών αυτών είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

Ο ΟΑΣΘ , οφείλει λοιπόν να ΑΡΝΗΘΕΙ να τα συμψηφίσει με την υποχρέωση επιχορήγησης από το Ελληνικό Δημόσιο , όπως και το Ελληνικό Δημόσιο αντίστοιχα να μην δεχθεί τη μείωση της επιχορήγησης κατά το ποσό αυτό που εισπράττεται και παρακρατείται ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

Δεν συμψηφίζεται η  υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου   που στηρίζεται σε σύμβαση- ληστρική στην ουσία της – να επιχορηγεί τακτικά τον ΟΑΣΘ με την αξίωση που πρέπει να προβάλει ο ΟΑΣΘ τα ποσά αυτά (περίπου 650.000 ευρώ σε ενάμιση χρόνο) να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ στα χέρια του ως «παρανόμως κτηθέντα»».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη, «το κρίσιμο ερώτημα είναι: Γιατί ο ΟΑΣΘ τα παρακρατάει παράνομα και δεν φρόντισε από την αρχή, είτε στη συνέχεια τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων να δίνουν ρέστα, όπως σε κάθε πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος;

Γνωρίζει το Ελληνικό Δημόσιο ότι το ποσό που προκύπτει μέσα από μία παράνομη πρακτική μειώνει το ποσό της επιχορήγησης; Κι αν δεν το γνωρίζει, φρόντισε ο ΟΑΣΘ να του το γνωστοποιήσει; Αν όχι γιατί;

Γιατί θα έπρεπε να γίνει αυτό γνωστό μέσα από μία δημοσιογραφική έρευνα και την συνεπακόλουθη δημοσιοποίηση του θέματος και όχι έγκαιρα από την αρχή από τον ίδιο τον ΟΑΣΘ;».

Καταλήγοντας ο Μανώλης Λαμτζίδης εξηγεί ότι ο ΟΑΣΘ δεν απάντησε  στην ουσία της διπλής καταγγελίας μου και  υπεκφεύγει .