Ο Νίκος Παπαδόπουλος, ευρύτερα γνωστός ως “Plasticobilism”, χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια, όπως ο ίδιος λέει, την “ιδεολογία της πλαστικής σάτιρας” επιλέγοντας να στήνει και να φωτογραφίζει τα playmobil του ως πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο στην επικαιρότητα. Μάλιστα, από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί, στο Πόρτσμουθ στην Αγγλία, έκθεση φωτογραφιών του με θέμα την προσφυγική κρίση ενώ πέντε φωτογραφίες του σε μεγέθυνση προβάλλονται ήδη στους εξωτερικούς τοίχους ισάριθμων κτιρίων της πόλης.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Μέσα από τα έργα μου θέλω να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο από πολλές απόψεις, να μιλήσω για την αποδοχή και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες και να καταγγείλω ρατσιστικές και υποκριτικές συμπεριφορές” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την έκθεσή του, ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εργάζεται ως σεναριογράφος. Μάλιστα, για τον 37χρονο καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους πρόσφυγες, δείχνει το ποιοι πραγματικά είμαστε ενώ θα μπορούσαμε “πολύ εύκολα, να είμαστε στη θέση τους”.

Ο πόλεμος και τα… playmobil

Χρησιμοποιώντας ωστόσο, ως μέσο έκφρασης τα δημοφιλή παιχνίδια, ήρθε κάποια στιγμή σε σύγκρουση με την γερμανική εταιρία κατασκευής τους η οποία του μπλόκαρε την σελίδα του στο facebook και τον ανάγκασε να αλλάξει το όνομα του blog του.  “Πατώντας” στα λόγια του Πικάσο, “η τέχνη δεν διακοσμεί, ανατρέπει”, ο Νίκος Παπαδόπουλος τονίζει ότι επέλεξε ένα αντικείμενο που εκφράζει την παιδική αθωότητα, για να σοκάρει με την οπτική του και την τοποθέτηση της φιγούρας σε “σκληρές” εικόνες της ενήλικης πραγματικότητας.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πρώτα του playmobil πάντως, τα δανείστηκε από τον γιο του και προσπάθησε να αναπαραστήσει, πριν από 3,5 χρόνια, τον τρόπο που κοιμόταν η τριμελής οικογένεια σε ένα κρεββάτι!

“Από κει και πέρα, μου γεννήθηκε η ιδέα να χρησιμοποιώ τα playmobil για να κάνω τα δικά μου σχόλια σ΄αυτά που πρωτίστως με εξοργίζουν, σε ότι μου κάνει εντύπωση αλλά και σε ότι μου προκαλεί θαυμασμό” εξηγεί προσθέτοντας βέβαια, ότι πλέον, τα playmobil που παίζει ο 4,5 χρόνων γιος του και ο κατά τρία χρόνια μικρότερος, είναι κοινά και τα…. δανείζεται για λίγο όταν θέλει να δημιουργήσει ένα έργο.

“Οταν βλέπω, διαβάζω ή ακούω κάτι και θέλω να σχολιάσω, στήνω τα playmobil με τον τρόπο που θέλω να εκφραστώ και τα φωτογραφίζω. Αυτό μπορεί να μου πάρει από μισή έως 2 ώρες, ανάλογα με τη δυσκολία μετατροπής της σκέψης μου σε εικόνα” καταλήγει ο κ.Παπαδόπουλος ο οποίος, μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει περισσότερες από 500 φωτογραφίες- σχόλια με playmobil.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ