Με μουσική και χορό, οι Ρουγκατσάρηδες της Χαλάστρας και το Χορευτικό Τμήμα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ), ξεσήκωσαν τη Θεσσαλονίκη «ανάβοντας» το κέφι.

Με αφετηρία το Λευκό Πύργο οι Ρουγκατσάρηδες αυτή την ώρα περιπλανιούνται στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης παρασέρνοντας μαζί τους στο χορό μικρούς και μεγάλους.

Το έθιμο αναβιώνει και φέτος στη Θεσσαλονίκη με τους φουστανελοφόρους που φέρουν σπαθιά με τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού, να πραγματοποιούν έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων χορών.

Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα ωραιότερα Ρουμλουκιώτικα έθιμα (Ρουμλούκι= ονομασία της ευρύτερης περιοχής επί τουρκοκρατίας) που τελούνται έως και σήμερα με κάποιες παραλλαγές σε σχέση με το παλιό τυπικό.

Επί τουρκοκρατίας, αδυνατώντας οι τουρκικές αρχές να αστυνομεύσουν τις περιοχές από επιθέσεις ληστών, ανέθεταν σε ομάδες Ελλήνων να προφυλάξουν τους κατοίκους. Αυτοί ήταν νέοι από χωριά της περιοχής, οι οποίοι γύριζαν τις μέρες του 12ημέρου τα χωριά τα οποία προστάτευαν και ως αντίτιμο των υπηρεσιών τους εισέπρατταν δώρα. Οι χωρικοί σε ένδειξη ευχαριστίας πλήρωναν τα ρουγκάτσια με ό,τι είχε ένα σπιτικό τότε (κρέας, καλαμπόκι, σιτάρι, κρασί κ.ά.)

Το να είσαι ρουγκατσάρης θεωρούνταν μεγάλη τιμή και είχες την ευλογία της εκκλησίας. Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα λίγα παλιά ομαδικά έθιμα που συνεχίζουν να τελούνται μέχρι και σήμερα σε χωριά του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Διοργανώνονται το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων από αρκετούς χορευτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και παρά τις όποιες καινοτομίες που έχουν εισαχθεί, δεν παύουν να μας συνδέουν με το παρελθόν και τη μακραίωνη παράδοσή μας.