Το αλάτι ξέρουμε ότι δεν έχει καλή σχέση με την αρτηριακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και κατακράτηση υγρών. Την ίδια στιγμή, όμως, χαρίζει όλη τη νοστιμιά στο φαγητό. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε;

Όταν μια συνταγή σας καθοδηγεί στο πόσο αλάτι να χρησιμοποιήσετε, αντί να την ακολουθήσετε, αντικαταστήστε το με κάποιο βότανο ή μπαχαρικό. Μπορείτε να προσθέσετε δενδρολίβανο, μαντζουράνα, θυμάρι, εστραγκόν, πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι, μοσχοκάρυδο, κύμινο, κάρυ, τζίντζερ, κόλιανδρο, φύλλα δάφνης, ρίγανη, άνηθο, βλαστούς από σπόρους μουστάρδας κ.ο.κ. Εναλλακτικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με ένα μείγμα μπαχαρικών χωρίς αλάτι και να χαρίσετε νοστιμιά ή –ακόμα καλύτερα- να φτιάξετε το δικό σας μείγμα χρησιμοποιώντας τα εξής:

½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. τριμμένο βασιλικό
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. τριμμένο θυμάρι
1 κ.γ. τριμμένο φασκόμηλο
1 κ.γ. μαιντανό ψιλοκομμένο ή σε νιφάδες
1 κ.γ. μαντζουράνα
1 κ.γ. θρούμπι τριμμένο