Τα τελευταία χρόνια η κουλτούρα της καφεΐνης είναι ισχυρή. Μαζί με το νερό και το τσάι, ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στην κατανάλωση όλων των λαών σύμφωνα με την National Geographic. Είναι πραγματικότητα, ότι ακόμη και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία περιέχουν καφεΐνη εξακολουθούν να είναι δημοφιλή μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η δική σας προτίμηση, εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στην καφεΐνη για να ξυπνήσουν το πρωί, για να κρατήσουν αδιάσπαστη την προσοχή τους ή να παραμείνουν ενεργοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι guru experts διαπιστώνουν ορισμένα μελανά σημεία στις επιδράσεις του καφέ, αφού είναι δημοφιλής για τις διεγερτικές του ικανότητες, οι οποίες προκαλούν πολλές φορές ενόχληση, αφού έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπερέντασης και ανυπόμονων συναισθημάτων, καθώς και πολλά πεπτικά προβλήματα που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε.

Ανακαλύψτε λοιπόν, τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματάτε την καφεΐνη και αποφασίστε κι εσείς να βελτιώσετε την υγεία του οργανισμού σας!

Μειωμένο άγχος

stop-coffee.jpeg

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων άγχους, ιδιαίτερα αν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες. Μπορεί λοιπόν, η απόλαυση ενός ενεργειακού ποτού προσωρινά να σας προκαλέσει την επιθυμητή υπερένταση, ωστόσο είναι πολύ λογικό να μη σας λείψουν ο έντονος ιδρώτας, το αίσθημα των ισχυρών καρδιακών παλμών, αλλά και όλες οι υπόλοιπες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να συνοδεύουν την καφεΐνη.

Καλύτερη χώνευση

stop-coffee-bWJEC.jpeg

Η ενέργεια που σας δίνει ο καφές -η οποία στην πραγματικότητα αυξάνει την παραγωγή ορμονών στρες- βάζει το σώμα σας σε κατάσταση «πολέμου», πράγμα που σημαίνει ότι σας προετοιμάζει για δράση και όχι για πέψη. Το σώμα σας αρχίζει να αποβάλλει την κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η πέψη σας και να αποτυγχάνει η απορρόφηση ζωτικών θρεπτικών ουσιών και μετάλλων. Επιπλέον, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την οξύτητα και την ποσότητα των γαστρικών εκκρίσεων στην κοιλιά, μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις στο στομάχι, δυσπεψία και καούρα.

Πιο υγιές δέρμα

stop-coffee-flBKH.png

Η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών καφέ, μπορεί να σας οδηγήσει σε πολλαπλές επισκέψεις στο μπάνιο. Αυτό δεν είναι μονάχα ενοχλητικό, αλλά η απέκκριση τόσο μεγάλων ποσοτήτων υγρών, πρόκειται να στερεύσει την απαιτούμενη υγρασία που χρειάζεται το δέρμα σας για να κρατηθεί ενυδατωμένο. Μάλιστα, η καφεΐνη θα εμποδίσει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου που το κρατά σφριγηλό κι ενισχύει τα οστά σας.

Λιγότεροι πονοκέφαλοι

stop-coffee-M4C4B.png

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την έλλειψη πονοκεφάλων από τη στιγμή που κάποιος σταματά την καφεΐνη. Δεδομένου ότι η κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας προκαλεί τη μείωση των αιμοφόρων αγγείων, η διακοπή της πρόσληψης της επιτρέπει στα αγγεία να διευρυνθούν και πάλι σε κανονικά επίπεδα και να αποτραπεί η αύξηση δραματικών πονοκεφάλων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

Ισορροπημένο επίπεδο γυναικείων ορμονών

stop-coffee.png

Μία ειδική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μερικών φλιτζανιών καφέ θα μπορούσε να μπερδέψει τα επίπεδα οιστρογόνων των γυναικών. Οι λευκές γυναίκες φαίνεται ότι λόγω της κατανάλωσης καφέ μπορούν να ρίξουν το επίπεδο των οιστρογόνων τους. Το γενικό αποτέλεσμα ερευνών, ωστόσο, αναφέρει ότι οι γυναικείες ορμόνες είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν εάν αποφύγετε ή περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης.