Όσοι κινούνται σε κλειστό χώρο ή οπουδήποτε έχει συνωστισμό, πρέπει να φορούν μάσκα, διευκρίνισε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Διπλός Ελληνικός» με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, επεσήμανε πως «Όσοι εργάζονται σε κλειστό χώρο, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μία μάσκα, χειρουργική ή πάνινη, για να τους προστατεύει, γιατί δεν ξέρουμε ποιος είναι άρρωστος και πότε αρρώστησε».

Για όσους δε διαθέτουν μάσκα, επεσήμανε πως «καλύτερο από το τίποτα, είναι να βάλουμε ένα μαντήλι ή ένα κασκόλ στο πρόσωπο».

Οι πάνινες μάσκες πλένονται στους 60 βαθμούς και σιδερώνονται, όπως και οι χάρτινες. Αν η μάσκα είναι από προπυλένιο, ψεκάζεται με αλκοολούχο διάλυμα και αφήνεται για 24 ώρες σε δωμάτιο, που αερίζεται.

Μακριά από όσους φοράνε μάσκα με φίλτρο!

Ο κ.Εξαδάκτυλος, επέστησε την προσοχή όλων: «Σε καμία περίπτωση δε φοράμε μάσκα με φίλτρο», γιατί όπως είπε, «όποιος τη φοράει, σε κάθε εκπνοή «ψεκάζει» τον ιό στο περιβάλλον και αν είναι κάποιος άρρωστος και τη φοράει, εκπέμπει τον ιό στον περιβάλλον».

«Αυτές οι μάσκες (σ.σ. με φίλτρο) είναι σωστές, αλλά δεν πρέπει να φοριούνται από ασθενείς ή το γενικό πληθυσμό. Προστατεύει αυτόν, που τη φοράει. Αν δείτε κάποιον να φοράει τέτοια μάσκα να απομακρύνεστε πολλά μέτρα. Έπρεπε να απαγορευτεί η πώλησή τους στο γενικό πληθυσμό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ.

Όπως εξήγησε ο κ.Εξαδάκτυλος, μάσκες με φίλτρο φορούν μόνο οι γιατροί και νοσηλευτές, που φροντίζουν ασθενή με COVID-19 ή όσοι φροντίζουν άρρωστο, που νοσεί στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, «Για κανένα λόγο να μην πιάνουμε το πρόσωπό μας και να μην πλησιάζουμε τους άλλους. Αφού γυρίσω σπίτι και βγάλω τη μάσκα, πλένω καλά τα χέρια μου και μετά πιάνω τη μύτη, το μάγουλο κτλ», τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Δεν έχουμε ΤΟ φάρμακο- Άγνωστο το… μέλλον του COVID-19

«Αυτή τη στιγμή μελετώνται 7 φάρμακα 5 κατηγοριών και οι συνδυασμοί τους. Δεν έχουμε ΤΟ φάρμακο. Ένα από αυτά μπορεί να βοηθήσει και προληπτικά, αλλά επειδή έχει παρενέργειες αφορά μόνο μερικούς γιατρούς», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ότι «για το φάρμακο είναι κλειδωμένη η πόρτα και εμείς είμαστε μέσα».

Για τα εμβόλια τόνισε, ότι «μελετώνται 12 εμβόλια αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και τα δύο έχουν μπει σε φάση δοκιμασίας σε 2 εθελοντές ασθενείς».

Όσον αφορά την πιθανή εξέλιξη του COVID-19, επεσήμανε πως «Μεταδίδεται από έναν άρρωστο σε άλλους 4, ενώ η γρίπη σε άλλον ένα» και συμπλήρωσε πως μπορεί «Από το να εξαφανιστεί ένα πρωί, όπως έγινε με το SARS, μέχρι να είναι μία επιδημία, που θα σέρνεται με μικροϋφέσεις και μικροεξάρσεις. Για προβλέψεις για μέτρα και ημερομηνίες το λιγότερο, που μπορώ να πω, είναι, ότι φαντάζουν σχήμα πρωθύστερο», επεσήμανε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Α.Εξαδάκτυλου στον FOCUS FM 103.6