Του Γιώργου Καλλίνη

Η επιστημονική κοινότητα όχι μόνο παρακολουθούσε εδώ και χρόνια την εξέλιξη των κορονοϊών, αλλά είχε προβλέψει ότι πιθανή πανδημία κάποιου κορωνοϊού είναι πάρα πολύ πιθανό να προκύψει από την Κίνα, χαρακτηρίζοντας της -μάλιστα- μια υγειονομική ωρολογιακή βόμβα. Αν προσθέσουμε άλλη μία αναφορά σε έρευνα του 2015 για νέο επικίνδυνο κορωνοϊό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις για τη σημερινή πανδημία… εδώ και χρόνια!

Το συγκεκριμένο ιατρικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό το 2007 και φαίνεται να προέβλεψε την τρέχουσα πανδημία και να φέρει την ευθύνη ακριβώς στην Κίνα, προέρχεται από μια συνεργασία Κινέζων επιστημόνων.

Το άρθρο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Microbiology Reviews και εξετάζει τον κορωνοϊό SARS – το οποίο έγινε επιστημονικά γνωστό ως επιδημία SARS-CoV στις αρχές της δεκαετίας του 2000, την προέλευσή του και τον τρόπο με τον οποίο μια παρόμοια πανδημία θα μπορούσε να επιστρέψει στο μέλλον.

Το SARS προέκυψε από την κατανάλωση εξωτικών ζώων, όπως οι νυχτερίδες και από περιοχές όπου εκτρέφονται και πωλούνται τα ζώα αυτά. Αυτά τα εκτροφεία και οι αγορές είναι συνήθεις στην Κίνα, όπου ο υπερπληθυσμός σημαίνει την ανάγκη εύρεσης μη παραδοσιακών πηγών πρωτεϊνών.

Όμως αυτές οι πρακτικές θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι τέσσερις Κινέζοι επιστήμονες που συνέθεσαν τη μελέτη πριν από περίπου μια δεκαετία, είχαν μια δυσοίωνη προειδοποίηση που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στις μέρες μας.

«Η παρουσία μιας μεγάλης δεξαμενής ιού τύπου SARS-CoV σε νυχτερίδες, μαζί με την κουλτούρα της κατανάλωσης εξωτικών θηλαστικών στη Νότια Κίνα, είναι μια ωρολογιακή βόμβα», γράφουν οι επιστήμονες. «Η πιθανότητα επανεμφάνισης του SARS και άλλων νέων ιών από ζώα ή εργαστήρια και συνεπώς η ανάγκη ετοιμότητας δεν πρέπει να αγνοηθεί», ανέφεραν.

Πράγματι, οι γιατροί πιστεύουν τώρα ότι η πρώτη περίπτωση του COVID-19 – η οποία είναι επίσης γνωστή ως SARS-CoV-2 – προέρχεται από μια τέτοια αγορά τον περασμένο Νοέμβριο, όπου πωλούνται εξωτικά και ζωντανά ζώα. Σύμφωνα με το Live Science, ένα 55χρονο άτομο από την επαρχία Χουμπέι στην Κίνα ίσως ήταν το πρώτο άτομο που έχει προσβληθεί από το COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από το νέο κορωναϊό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από τις 17 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με το South Morning China Post.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται τώρα ότι ο κοροναϊός, το SARS-CoV-2, προέρχεται από μια νυχτερίδα και πήγε κάπως σε ένα άλλο ζώο, πιθανώς το πανγκολίν, το οποίο στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο. Η ασθένεια εξαπλώνεται τώρα μεταξύ ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η ανίχνευση της νόσου δεν είναι εύκολη.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό, ενώ περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει.

Διαβάστε την έρευνα ΕΔΩ 

 

Διεθνές πείραμα δημιουργεί επικίνδυνο ιό εργαστηρίου

Ένα πείραμα που έλαβε χώρα το 2015 και για το οποίο ήδη από τότε διατυπώνονταν σοβαρές επιφυλάξεις για τον κίνδυνο διάδοσης ενός νέου ιού, έχει δώσει αρκετή τροφή για σχόλια και συνομωσιολογικές θεωρίες.

Η σχετική έρευνα είχε δημοσιοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στην ιστοσελίδα in.gr και αναφερόταν σε υβριδικό ιό -από ιό νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS- που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες. Διαβάστε το άρθρο που είχε δημοσιεύσει το 2015 το in.gr:

Συνδυάζοντας έναν ιό των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS, διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν υβριδικό ιό που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη βοήθησε στο να αναγνωριστεί ένας δυνητικός κίνδυνος, άλλοι όμως πιστεύουν ότι τα πειράματα αυτού του είδους είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Κίνα αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Medicine ότι δημιούργησαν τον νέο ιό συνδυάζοντας τμήματα του ιού του SARS και ενός συγγενικού κοροναϊού των νυχτερίδων με την ονομασία SHC014.βΟ υβριδικός ιός που προέκυψε ήταν ικανός να μολύνει ποντίκια και καλλιεργημένα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το πείραμα αποδεικνύει ότι ο ιός SCH014 μπορεί δυνητικά να προσβάλλει ανθρώπους, κάτι για το οποίο οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να επαγρυπνούν.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι τα ευρήματα δικαιολογούν το ρίσκο. Έπειτα από το θόρυβο που είχαν προκαλέσει πειράματα με επικίνδυνους ιούς γρίπης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πέρυσι μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ανάλογων ερευνών που αφορούν το τη γρίπη, το SARS και τον συγγενικό ιό του MERS.

Η τελευταία μελέτη είχε ήδη ξεκινήσει πριν επιβληθεί το μορατόριουμ τον Οκτώβριο του 2014, και η αμερικανική κυβέρνηση έκρινε αργότερα ότι δεν υπήρχε λόγος διακοπής της.

Πιο ανήσυχος δηλώνει ωστόσο ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι. «Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις» προειδοποιεί στο δικτυακό τόπο του Nature.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Ρίτσαρντ Έμπραϊτ, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι. «Το μόνο που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι η δημιουργία ενός νέου, μη φυσικού ρίσκου» εκτιμά.

Η ερευνητική ομάδα επιμένει ωστόσο ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Ραλφ Μπάριτς του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, μέλος της συντακτικής ομάδας, χωρίς τη μελέτη κανείς δεν θα είχε συνειδητοποιήσει ότι ένας ιός των νυχτερίδων μπορεί να είναι έτοιμος να προκαλέσει ανθρώπινες επιδημίες.