Η Google πρόκειται να καταργήσει την έκδοση του Google+ για απλούς χρήστες μέσα στους επόμενους 10 μήνες, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα. Η σημαντική αυτή απόφαση ακολουθεί την αποκάλυψη ενός τεράστιου κενού ασφαλείας, το οποίο εξέθεσε σε χάκερς τα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών και το οποίο γνωστοποιείται για πρώτη φορά. Πάντως, το κενό ασφαλείας είχε καλυφθεί τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με την ανάρτηση της Google.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Google, εξετάζοντας τα στατιστικά, η υπηρεσία του Google+ δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στους χρήστες, καθώς μόλις το 90% των επισκέψεων στη διαδικτυακή υπηρεσία διαρκεί λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα.

Παρόλα αυτά, η Google σχεδιάζει να διατηρήσει «ζωντανή» την υπηρεσία Google+ μόνο για τις εταιρείες που τη χρησιμοποιούν για την επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων τους, σύμφωνα με το theverge.com.

Η Google επέλεξε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα κυρίως λόγω φόβων ρυθμιστικών ελέγχων ανέφερε νωρίτερα σήμερα η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και εσωτερικά έγγραφα.
Μια δυσλειτουργία του λογισμικού στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε σε εξωτερικούς προγραμματιστές δυνητική πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών Google+ μεταξύ του 2015 και Μαρτίου 2018, όταν οι ερευνητές της εταιρείας εντόπισαν και διόρθωσαν το πρόβλημα, αναφέρει η WSJ.

«Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι κάποιος προγραμματιστής είχε γνώση αυτού του ιού, ή κατάχρησης του API και δεν εντοπίσαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο κατάχρησης δεδομένων προφίλ», ανέφερε η Google.

Ένα υπόμνημα, που προετοίμασαν η νομική υπηρεσία και στελέχη αρμόδια της πολιτικής της εταιρείας και κοινοποίησαν σε υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη, προειδοποιούσε ότι η αποκάλυψη του ζητήματος πιθανώς να προκαλέσει «άμεσο ρυθμιστικό συμφέρον» και να εγείρει συγκρίσεις με τη διαρροή δεδομένων χρηστών του Facebook στην εταιρεία Cambridge Analytica, αναφέρει η WSJ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι ήταν ενήμερος επί του σχεδίου να μην ειδοποιηθούν οι χρήστες αφού μια εσωτερική επιτροπή κατέληξε σε αυτή την απόφαση, τονίζει το δημοσίευμα.