«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Στις 10 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης Ηλεκτρικών αυτοκινήτων και Δικύκλων

«Το γοργόν και χάριν έχει». Η γενική γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου αναμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος "Κινούμαι Ηλεκτρικά».

ilektriko-autokinhto

Μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, θα ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα μέσα από την οποία φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ιδιοκτήτες ταξί θα υποβάλουν αιτήσεις  επιδότησης προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος από την δαπάνη αγοράς ηλεκτρικού οχήματος.

Το  πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να επιδοτήσει φυσικά πρόσωπα και εταιρείες για την αγορά 1.700 ηλεκτρικών ΙΧ και 3.000 δικύκλων, 1.000 ηλεκτρικών ή υβριδικών plug in ταξί και 6.000 εταιρικών οχημάτων (ΙΧ και LCV).

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την επιδότηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού ΙΧ (BEV) και το οικολογικό μπόνους ανέρχεται στο 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και με πλαφόν τα 5.500 ευρώ. Επιπλέον του μπόνους  μπορούν να κερδίσουν ακόμη 1.000 ευρώ εάν αποσύρουν το παλιό τους αυτοκίνητο, καθώς και επιδότηση 500 ευρώ για την αγορά  εγκατάστασης σημείου φόρτισης.

Για τα φυσικά πρόσωπα δίνεται επίσης η δυνατότητα ενίσχυσης ίσης με το 20% της αξίας ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου με ανώτατο όριο τα 800€.Μπορούν επίσης να αποσύρουν το παλιό μηχανάκι τους με όφελος άλλα 400€. Στο πρόγραμμα υπάγονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα με επιδότηση στο 40% της αξίας και ανώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Τώρα όσον αφορά την επιδότηση στην οποία υπάγονται οι ιδιοκτήτες ταξί, επιδοτούνται με ποσό ίσο με το 25% της λιανικής τιμής προ φόρων με ανώτατο όριο επιδότησης 8.000€. Τώρα για εκείνους τους ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν 40.000€ – 50.000€ για να αποκτήσουν ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, υπάρχει και η λύση των Υβριδικών plug in οχημάτων, με εκπομπές αερίων ως 50 g CO2/km, όπου μπορούν να κερδίσουν από το οικολογικό μπόνους έως και 15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων.

Η επιδότηση αυτή φτάνει τα 5.500€. Επίσης, υποχρεωτική θα είναι η αντικατάσταση και ο αποχαρακτηρισμός των παλαιών τους οχημάτων ταξί κερδίζοντας επιπλέον μπόνους 2.500 €.

Για τις εταιρείες το ανώτατο όριο επιδότησης ανέρχεται έως και τα 5.500€. Ο ανώτερος αριθμός οχημάτων που δικαιούνται να έχουν στην κατοχή τους ανέρχεται σε τρία οχήματα.