Τη μείωση των βακτηρίων που φυσιολογικά κατοικούν στη μασχάληπροκαλεί η χρήση αποσμητικών και κυρίως αποσμητικών antiperspirant(περιέχουν προϊόντα αλουμινίου), σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Julie Horvath, από το North Carolina Central University, εξέτασε 17 άτομα, άνδρες και γυναίκες, αφού τους χώρισε σε 3 ομάδες: η μία ομάδα χρησιμοποιούσε απλό αποσμητικό, η δεύτερη αποσμητικό antiperspirant και η τρίτη ομάδα δεν χρησιμοποιούσε αποσμητικό.

Διαπιστώθηκε ότι οι κοινότητες βακτηρίων (μεταξύ αυτών και καλών) που φυσιολογικά κατοικούν στη μασχάλη μειώνονταν με τη χρήση αποσμητικού (μάλιστα το antiperspirant αποσμητικό ήταν πιο αποτελεσματικό στο να εξαφανίσει τα βακτήρια), ενώ αυτά αυξάνονταν δραματικά όταν κάποιος σταματούσε να χρησιμοποιεί αποσμητικό.

Η μείωση των βακτηρίων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Τελευταία, οι επιστήμονες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες που φυσιολογικά «κατοικούν» στο δέρμα και το σάλιο και οι οποίες παίζουν κομβικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Φυσικά το να διατηρεί κανείς σε φυσιολογικά επίπεδα την μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού του είναι σημαντικό.

Όμως, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για να αποφύγει κανείςτη χρήση αποσμητικών. Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία ακόμα και για τη σύνδεση των antiperspirants αποσμητικών με τον καρκίνο του μαστού ή αρκετά στοιχεία ότι το δέρμα απορροφά αυξημένα επίπεδα αλουμινίου από τη χρήση αυτών των αποσμητικών. Προφανώς και τα αποσμητικά είναι εξίσου ασφαλή με κάθε άλλο χημικό σκεύασμα που βάζουμε πάνω μας: από τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν μέχρι τα τζελ και τα αρώματα.