Μία απόφαση μπορεί να σε καταστρέψει.

Πριν ξεκινήσουμε οφείλω να σας προειδοποιήσω πως η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας, όπως ορθά μαντέψατε, τριλογίας. Έτσι, όπως δεν θα ξεκινούσατε την σειρά Harry Potter από το τέταρτο βιβλίο ή το Game of Thrones από την δεύτερη σεζόν, καλό θα ήταν να βλέπατε και το πρώτο μέρος της τριλογίας. Πάρτε λοιπόν το αγόρι/κορίτσι σας ή τον κολλητό/κολλητή σας ή όποιον άλλον θέλετε τέλος πάντων και καθίστε να δείτε το Η τριλογία της απόκλισης: Οι Διαφορετικοί. Spoiler alert, λοιπόν, να συνεχίσουν μόνο αυτοί που είναι οικείοι με τα γεγονότα του πρώτου μέρους.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Veronica Roth και χρονολογικά ξεκινάει τρεις μέρες μετά τα γεγονότα του πρώτου μέρους. Η φατρία της Beatrice Prior, οι Γενναίοι, είναι υπό διάλυση ενώ η ίδια μαζί με τον Four, τον αδερφό της τον Caleb και τον Peter βρίσκονται υπό καταδίωξη από τον Eric και τον στρατό του. Οι τέσσερις τους βρίσκουν καταφύγιο στην φατρία της Ομόνοιας, όμως ο Peter θα τους προδώσει για να πάρει το μέρος της Jeanine. Οι τρεις τους τώρα, ξεκινούν για την κατεστραμμένη πόλη, όπου διαμένουν οι Χωρίς Φατρία ενώ παράλληλα, ο Caleb διαπιστώνει πως αυτή η περιπέτεια δεν είναι για αυτόν και αποφασίζει να γυρίσει πίσω στην Πολυμάθεια. Επιπλέον, η Jeanine βρίσκει ένα κουτί, από τους δημιουργούς του κόσμου τους που περιέχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Δυστυχώς, μόνο ένας Διαφορετικός μπορεί να το ανοίξει, περνώντας 5 προσομοιώσεις-τεστ. Αν αποτύχει, η τιμωρία είναι θάνατος. Η Jeanine πειραματίζεται με πολλούς Διαφορετικούς, όμως σύντομα καταλαβαίνει πως μόνο η Tris μπορεί να το ανοίξει και πρέπει να βρει έναν τρόπο για να την αναγκάσει να το κάνει. Κατά την διάρκεια της περιπέτειας, ο Four θα έρθει σε επαφή με ένα σημαντικό πρόσωπο από το παρελθόν του, ενώ αντίθετα η Tris θα συνειδητοποιήσει πως το τεστ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Η ταινία έχει διάρκεια 119 λεπτά με αρκετές δόσεις δράσης, αγωνίας και ρομαντισμού. Το σενάριο ήταν όμορφα δομημένο, με συνοχή, χωρίς να παρουσιάζει “κοιλιά” σε κάποιο σημείο. Τα ψηφιακά εφέ έκλεψαν την παράσταση, ειδικά στις προσομοιώσεις που ολόκληρα κτίρια γινόταν θραύσματα και η καταστροφή κυριαρχούσε. Δυστυχώς, δεν ήταν όλα ρόδινα και ωραία. Στο πρώτο μέρος της τριλογίας, η Tris κατάφερε και ξεχώρισε παρά την ταπεινή καταγωγή της και έγινε κάτι σαν εκλεκτή, αν θέλετε. Από την άλλη μεριά, στο δεύτερο κομμάτι από τις πρώτες κιόλας σκηνές, προχώρησε σε μία ριζική αλλαγή και έκοψε τα μαλλιά της κοντά, για άγνωστους λόγους. Πλέον θυμίζει πιο πολύ ένα έφηβο αγοράκι, παρά το θηλυκό πρότυπο που θα θαύμαζε ο κόσμος. Ακόμα, η κεντρική ιδέα της ταινίας δεν ήταν νέο ή πρωτοποριακό. Πολλοί ίσως να είχαν το The Hunger Games στο μυαλό τους κατά την διάρκεια της προβολής, δεν θα τους κατηγορήσω. Έχουμε δει πολλές ταινίες με παρόμοια θεματολογία και η συγκεκριμένη δεν είχε λόγο να ξεχωρίζει περισσότερο από τις άλλες. Συνολικά, απέσπασε 6.6/10 από το IMDB και 46/100 από το Metacritic, με τα σχόλια των θεατών να είναι ανάμεικτα και πολλούς να δικαιολογούν την βαθμολογία του, ενώ άλλοι όχι.Το κύριο κομμάτι των ηθοποιών δεν διέφερε κατά πολύ από την προηγούμενη παραγωγή, λογικό. Έτσι, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Shailene Woodley και ο Theo James, με τον Ansel Elgort στον ρόλο του αδερφού. Η Kate Winslet ανέλαβε να υποδυθεί την μοχθηρή Jeanine και ο Miles Teller τον Peter. Στην θέση του σκηνοθέτη έκατσε ο Robert Schwentke, γνωστός από τα RED, R.I.P.D., και Flightplan. Τέλος, να σημειώσουμε πως, αν και έγινε μια πολύ όμορφη προσπάθεια που αξίζει πολλές επιβραβεύσεις, η συνηθισμένη κεντρική ιδέα γύρω από την οποία περιστρέφεται η ταινία, δεν θα συναρπάσει. Περιέχει αρκετές σκηνές γεμάτες αδρεναλίνη αλλά και γλυκανάλατες στιγμές που θα ικανοποιήσουν όλες τις διαθέσεις. Ένας ευχάριστος τρόπος να περάσεις το Σαββατόβραδο, με το άλλο σου μισό.
πηγή : http://busted.gr/