Γαρίδες, γκρέιπφρουτ, καρύδα και κάσιους, όλα σε μια σαλάτα που μυρίζει και έχει γεύση άνοιξης.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές που καταναλώνουμε σαλάτες, όχι μόνο γιατί είναι υγιεινές, αλλά και γιατί μας δροσίζουν. Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι ό,τι καλύτερο, αφού είναι φουλ στη βιταμίνη C χάρη στο γκρέιπφρουτ, ενώ ταυτόχρονα οι γαρίδες της χαρίζουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών, της ασταξανθίνης και του σεληνίου.

Υλικά

½ φλιτζάνι νιφάδες καρύδας

2 κουταλιές της σούπας κάσιους ψιλοκομμένο

2 μεγάλα γκρέιφρουτ

1/3 του φλιτζανιού φρέσκα φύλλα μέντας, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

½ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (περίπου 1,5 κουταλιά της σούπας)

1 κουταλιά της σούπας γαρίδες ψιλοκομμένες

½ πιπεριά jalapeno ψιλοκομμένη, χωρίς τους σπόρους (περίπου 1 κουταλιά)

Χυμό από 1 lime (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)

1 κουταλιά της σούπας fish sauce

Χυμό από ½ πορτοκάλι (περίπου 2 κουταλιές)

Εκτέλεση

Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε πάνω από μέτρια φωτιά κι όταν ζεσταθεί, βάλτε τα κάσιους και τις νιφάδες καρύδας. Ανακατεύετε συχνά και μαγειρέψτε μέχρι να ψηθούν, περίπου 3-5 λεπτά. Αφαιρέστε από το τηγάνι, για να κρυώσουν.

Πάνω από ένα μεγάλο μπολ, που θα μαζέψει όλο το χυμό, καθαρίστε το γκρέιπφρουτ και απελευθερώστε το φρούτο από τις μεμβράνες. Κόψτε το σε κομμάτια των 3 εκατοστών και βάλτε τα μέσα στο μπολ με το χυμό τους.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη μέντα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη γαρίδα, την jalapeno, το χυμό lime, τη fish sauce και την πορτοκαλάδα. Προσθέστε το γκρέιπφρουτ και αναμείξτε και στη συνέχεια προσθέστε την καρύδα και το κάσιους, ανακατεύοντας ξανά. Αφήστε τις γεύσεις να «μπλεχτούν» για 10 λεπτά, πριν τη φάτε.

Φροντίστε να την καταναλώσετε σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερη γεύση. Μπορείτε να τη φυλάξετε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα):

Θερμίδες 179, Συνολικά λιπαρά 7γρ., Κορεσμένα λιπαρά 5 γρ., Μονοακόρεστα λιπαρά 1 γρ., Πολυακόρεστα λιπαρά 0 γρ., Χοληστερόλη 9 mg, Νάτριο 397 mg, Κάλιο 449 mg, Υδατάνθρακες 26 γρ., Φυτικές Ίνες 1 γρ., Ζάχαρη 2 γρ., Πρωτεΐνη 4 γρ.. Διατροφικό bonus: βιταμίνη C 156%, βιταμίνη Α 21%, Σίδηρος 5%, Ασβέστιο 3%.