Θα ήθελες ένα σκυλάκι-φύλακα, αλλά και παιχνιδιάρικο; Ένα σκυλάκι, που θα παίρνεις παντού μαζί σου, αλλά να είναι και πανέξυπνο και να μη γεμίζει και τρίχες στο σπίτι; Τότε το κατάλληλο σκυλάκι για σένα είναι το γιορκσάιρ ή για τους φίλους του, απλώς γιόρκι…

Είναι από τις ράτσες με τους πιο φανατικούς φίλους για τη μοναδική προσωπικότητά του και τη χαριτωμένη φατσούλα του. Όρθια αυτάκια, αστεία μουσουδίτσα και πανέξυπνα μάτια. Το τρίχωμα στη ράχη του είναι συνήθως χρώμα μαύρο ή πολύ σκούρο καφέ και στο σώμα του χρυσαφί, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 3,5 κιλά. Όσο για τη φωνή του; Όσο μπόι του λείπει, τόσο δυνατή φωνή έχει! Κι αυτό γιατί μπορεί σήμερα να είναι σκύλος συντροφιάς, όμως έχει έμφυτο το ένστικτο του κυνηγού.

Πάντως, ο μικρός μας φωνακλάς-κυνηγός δεν είναι και ατρόμητος… Επειδή είναι τόσο μικρός, συχνά αναπτύσσει φοβίες με απίθανα πράγματα, όπως για παράδειγμα μια σιδερώστρα ή το θόρυβο του μίξερ!

Είναι αεικίνητος και θέλει τις βόλτες του έξω από το σπίτι. Επειδή είναι ένα υπερδραστήριο και ζωηρό σκυλί δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν καλό, όταν βγαίνεις έξω μαζί του, να το αφήνεις να περπατά και να μην το έχεις συνέχεια αγκαλιά.

Είναι πολύ καλός φίλος, αποζητάει τη συντροφιά της οικογένειας και απολαμβάνει το παιχνίδι με τα μεγαλύτερα παιδιά. Από την άλλη, μάλλον δεν είναι η κατάλληλη παρέα για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, διότι δεν ανέχεται την αδεξιότητα. Επιπλέον, χρειάζεται λίγο προσοχή διότι δεν συμπαθεί εύκολα άλλα κατοικίδια και μπορεί να γίνει επιθετικό αν αισθανθεί ότι απειλείται ο χώρος του… ξεχνώντας να υπολογίσει το μέγεθός του.

Για την ιστορία, η καταγωγή του είναι από τη Μεγάλη Βρετανία και η ιστορία του ξεκινά στις αρχές του 19ουαιώνα, όταν οι Άγγλοι ανθρακωρύχοι θέλησαν να δημιουργήσουν μικρόσωμα σκυλιά για να κυνηγάνε ποντίκια και άλλα ζώα στις στοές των ανθρακωρυχείων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι κυνηγετικά σκυλιά τεριέ ακολούθησαν τους Σκωτσέζους υφαντουργούς στη Βόρεια Αγγλία. Εκεί, διασταυρώθηκαν με άλλες μικρόσωμες ράτσες και έτσι οι εργάτες, που ήθελαν για τα μικρά καλύβια τους μικρόσωμα σκυλιά για να μπορούν να ζουν μαζί και να εξολοθρεύουν τα τρωκτικά, δημιούργησαν το τεριέ-γιορκσάιρ που σήμερα βέβαια είναι σκυλί «σαλονιού» και πολύ καλός σύντροφος.

Τα γιορκσάιρ χρειάζονται συνήθως εβδομαδιαίο λούσιμο. Αν προτιμάς το γιόρκι σου να έχει μακρύ μαλλί, σαν αυτά των επιδείξεων, θα ήταν καλό να επισκέπτεσαι τον groomer για μια πλήρη περιποίηση κάθε 6-7 εβδομάδες. Αν όμως δεν έχεις το χρόνο, είναι ίσως καλύτερο να επιλέξεις ένα πιο κοντό κούρεμα.

Πηγή: nestlenoiazomai.gr