Τουλάχιστον 65 άτομα είναι νεκρά μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε τρένο στο Πακιστάν. Η τραγωδία προκλήθηκε από γκαζάκι που χρησιμοποιούσαν οι επιβάτες και εξερράγη.

Η φωτιά κατέστρεψε τρία από τα βαγόνια του συρμού κοντά στην πόλη Ραχίμ Γιαρ Χαν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Πουντζάμπ. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από το σημείο του δυστυχήματος πάνω από 65 άνθρωποι σκοτώθηκε και πάνω από 40 τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας του Παντζάμ, δρ Γιασμίν Ρασίντ. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και γυναικόπαιδα, αλλά κανένα από τα θύματα δεν έχει ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία στο Λιατκαπούρ και ορισμένοι και στο Μπαχαουαλπούρ.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα φλεγόμενα βαγόνια στο Πακιστάν. Το τρένο εκτελούσε δρομολόγιο από το Καράτσι προς το Ραβαλπίντι. «Φρικτή τραγωδία σε τρένο Tezgam (σ.σ. το όνομα της γραμμής που ενώνει τις πόλεις Ραουαλπίντι και Καράτσι) με έναν επιβάτη να αναφέρει έκρηξη σε γκαζάκι. Προσευχές και συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε η Πακιστανή υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σιρίν Μαζάρι στο Twitter.

Νωρίτερα, ο Σέιχ Ρασίντ Αχμεντ, ο υπουργός Σιδηροδρόμων, είπε πως το γεγονός ότι οι επιβάτες «χρησιμοποιούσαν μαγειρικό λάδι» συνέβαλε η πυρκαγιά να εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα μετά την έκρηξη. «Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο ότι άνθρωποι πήδησαν από το τρένο» για να σωθούν από τις φλόγες και τον καπνό, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

 

pakistan_train_fire_1.jpg

 

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν διέταξε άμεση έρευνα

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος από την τρομερή τραγωδία στο τρένο Tezgam». «Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Προσεύχομαι για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Διέταξα άμεση έρευνα, να ολοκληρωθεί κατεπειγόντως», είπε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

 

Σε κακή κατάσταση το σιδηροδρομικό δίκτυο στο Πακιστάν

Το γεγονός πως οι επιβάτες παίρνουν μαζί τους γκαζάκια και άλλη είδη για να μαγειρεύουν όταν κάνουν μεγάλα ταξίδια με το τρένο είναι συνηθισμένο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Πακιστάν, που είχε κατασκευαστεί την εποχή της αποικιοκρατίας, έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων και συντήρησης.

pakistan_train_fire_2.jpg

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Ιούλιο. Άλλοι τέσσερις σε νέο δυστύχημα τον Σεπτέμβριο. Περίπου 130 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2005, όταν ένας συρμός έπεσε πάνω σε δεύτερο, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην επαρχία Σιντ, πριν ένας τρίτος πέσει πάνω τους.

pakistan_train_fire_3.jpg