Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές πιάνετε το κινητό σας καθημερινά; Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, αυτές μπορεί να αγγίξουν κατά μέσο όσο τις 110. Όποια ανάγνωση και αν έχει -για εσάς- αυτό το νούμερο, το μόνο βέβαιο είναι πως τα αγαπημένα σας gadget αποτελούν μια μόνιμη πηγή μικροβίων από τα οποία οφείλετε να απαλλαγείτε. Χωρίς να χρειάζεται να σκέφτεστε για αρκετή ώρα τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στην υγεία σας, ακόμη και τώρα που #μένετε_σπίτι έφτασε η στιγμή να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

kathariotita-kinitou-laptop-2.jpg

Περί μικροβίων

Οι περισσότερες έρευνες που διεξάγονται για να διαλευκάνουν το ποσοστό της καθαριότητας των κινητών τηλεφώνων έχουν γίνει σε χώρους όπου οι ασθένειες μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα. Όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία. Μια μελέτη του 2017 σχετικά με τους μη-υγειονομικούς εργαζομένους σε αυτούς τους χώρους, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων είχαν στα τηλέφωνα τους τουλάχιστον έξι διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Ακόμη και όταν αυτά τα smartphones απολυμάνθηκαν, πολλά μικρόβια εμφανίστηκαν -ξανά- μια εβδομάδα αργότερα. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο να συνιστούν τον καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με μια έρευνα που διεξήχθη σε κινητά τηλέφωνα εφήβων. Κατά μέσο όρο βρέθηκαν 17.000 βακτήρια κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα πως μέσα από ένα τέτοιο αντικείμενο είναι δυνατόν να εξαπλωθεί μια λοίμωξη στο περιβάλλον στο οποίο κινούνται. Εάν αναλογιστείτε ξανά πως έχετε την αγαπημένη σας συσκευή μαζί σας, ανά πάσα στιγμή, αυτά τα νούμερα θα σας φανούν απόλυτα λογικά.

kathariotita-kinitou-laptop-4.jpg

Πώς θα καθαρίσετε το κινητό σας

Η Apple πριν από μερικές ημέρες ανέβασε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ενημερώνοντας τους χρήστες της έτσι ώστε να καθαρίσουν τα smartphones τους με διάλυμα αλκοόλης 70% κι ένα καθαρό πανί. Αυτό αποτελεί μια από τις καλύτερες τακτικές στη θανάτωση των μικροβίων. Έτσι, σε περίπτωση που το τοπικό κατάστημα από το οποίο προμηθεύεστε τα απολυμαντικά μαντιλάκια, παρουσιάζει έλλειψη, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική. Αν και οι κύριες οδοί εισόδου των μικροβίων δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το πίσω μέρος του κινητού σας, δεν είναι λίγες οι φορές που το αγγίζετε και στη συνέχεια ακουμπάτε το πρόσωπό σας. Τα δύο κυριότερα βήματα τα οποία οφείλετε να ακολουθείτε -εν μέσω αυτής της πανδημίας- κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι είναι:

  • Καθαρίστε με ζεστό νερό και σαπούνι τη θήκη σας
  • Περάστε ολόκληρο το κινητό σας με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή με ένα πανί στο οποίο έχετε τοποθετήσει αλκοολούχο διάλυμα

Πώς θα καθαρίσετε το laptop σας

Για όλους όσους εργάζεστε ή κάνετε μαθήματα από το σπίτι, ο φορητός σας υπολογιστής αποτελεί αναμφίβολα μια προέκταση των χεριών σας. Εάν και είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε μικρόβια, εξακολουθεί να αποτελεί μια μεγάλη πηγή αυτών. Έτσι, εφόσον θέλετε να τον καθαρίσετε θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε πως δε θα εισχωρήσει κάποιου είδους υγρασία στις σχισμές του πληκτρολογίου. Χρησιμοποιήστε για αυτόν τον λόγο ένα πανί το οποίο έχετε υγράνει ελαφρώς και περάστε το απαλά από πάνω. Επαναλαμβάνοντας αυτή την κίνηση μια με δυο φορές την εβδομάδα, θα είστε καλυμμένοι.

kathariotita-kinitou.jpg

Μια φυσική συνταγή καθαρισμού

Η παρακάτω συνταγή αποτελεί την αγαπημένη της wellness guru Mariza Snyder η οποία φυσικά δεν υπόσχεται απόλυτη απολύμανση αλλά αποτελεί την τέλεια εναλλακτική για όλες εκείνες τις φορές που θέλετε να φρεσκάρετε με τον πιο φυσικό τρόπο τις συσκευές σας.

Υλικά: 

  • 50 ml αποσταγμένο νερό
  • 50 ml λευκό ξύδι
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού

Εκτέλεση: Ανακατέψτε το αποσταγμένο νερό, το ξύδι και τα αιθέρια έλαια και τοποθετήστε τα σε μια συσκευή ψεκασμού. Ανακινήστε την και στη συνέχεια ψεκάστε σε ένα πανί μικροϊνών. Τρίψτε απαλά τις οθόνες που χρησιμοποιείτε και αποφύγετε να βάλετε το υγρό άμεσα στην ίδια τη συσκευή.