Έρχεται παράταση για τα αδήλωτα κεφάλαια;

Αρκετά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση

eisodima-adiloto

Αρκετά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών μετά και τον … απολογισμό που θα γίνει στο τέλος του μήνα για τις επιδόσεις της συγκεκριμένης ρύθμισης. Το ύψος των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων (συντελεστής έως και κοντά στο 60%) προσγείωσε τις προσδοκίες, αλλά τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά άσχημα πήγε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ξεπερνούν τις 100.000, με τη φορολογητέα ύλη η οποία καταγράφηκε να κυμαίνεται πέριξ των 5 δισ. ευρώ και τα βεβαιωμένα έσοδα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Άσχημα, δεν το λες.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι φορολογούμενοι οι οποίοι εντάσσονται στη ρύθμιση προχωρούν σε διακανονισμό των οφειλών τους σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, εξασφαλίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα μια αξιοσημείωτη ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού. Το γεγονός μάλιστα ότι υπό προϋποθέσεις οι χρήσεις μεταξύ 2006 και 2010 δεν θεωρούνται απευθείας παραγεγραμμένες αναμένεται να αναθερμάνει το ενδιαφέρον.

Με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, συμμορφούμενος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθάρισε ότι οι μοναδικές χρήσεις οι οποίες παραγράφονται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις στο σύνολό τους είναι αυτές μεταξύ 2001 και 2005.

Εντός των ημερών μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί και η αναλυτική εγκύκλιος Πιτσιλή προς τους προϊσταμένους του ελεγκτικού μηχανισμού για τους κανόνες προτεραιοποίησης των προς έλεγχο υποθέσεων με βάση ακριβώς τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επισήμως, από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εάν τελικά υπάρξει παράταση, θα αφορά το χρονικό διάστημα έως το τέλος του έτους, με ένα νέο «πέναλτι» στον συντελεστή φόρου σε σχέση με όσους σπεύσουν έως το τέλος του μήνα.