Oι γιορτές πλησιάζουν και η σαμπάνια έχει την τιμητική της. Το να επιλέξετε, όμως, ένα μπουκάλι είναι λίγο αγχωτικό, δεν συμφωνείτε; Γι’ αυτό και οι ειδικοί του krasiagr.com έρχονται να σώσουν την κατάσταση.

Κατ’ αρχάς, δεν μιλάμε για μια φθηνή αγορά, οπότε η επιλογή δεν είναι εύκολη. Κατά δεύτερον, η σαμπάνια έχει μια ξεχωριστή μέθοδο παραγωγής, διαφορετική ορολογία στην ετικέτα κ.ο.κ. και είναι ένα κρασί με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι όλοι οι οινόφιλοι. Η Ένωση καλλιεργητών Σαμπάνιας απαριθμεί 16.000 καλλιεργητές και 320 σπίτια σαμπάνιας.

Για να ξεκινήσετε την έρευνα για επιλογή σαμπάνιας, θα πρέπει να ξέρετε κάτι βασικό: δεν είναι όλοι οι αφρώδεις οίνοι σαμπάνια. Σαμπάνια ονομάζεται μόνο ο αφρώδης οίνος που παράγεται στην Champagne της Γαλλίας. Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Νέο Κόσμο και πέρα από αυτό, σχεδόν κάθε χώρα κρασιού παράγει φυσαλίδες. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες εναλλακτικές επιλογές αν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε απλά έναν αφρώδη οίνο και όχι σαμπάνια:

Prosecco
Το Prosecco είναι ουσιαστικά η πιο γνωστή εναλλακτική της σαμπάνιας. Ανήκει στην spumate (αφρώδη) κατηγορία των ιταλικών κρασιών και έχει κρεμώδεις φυσαλίδες όπως η σαμπάνια. Το Prosecco παράγεται στη βόρεια Ιταλία χρησιμοποιώντας σταφύλια Glera, τα οποία του προσδίδουν ισχυρότερα αρώματα φρούτων και λουλουδιών.

Cava
Εάν το  Prosecco είναι η ιταλική έκδοση της σαμπάνιας, η ισπανική έκδοση είναι η Cava. Το Macabeu είναι το βασικό σταφύλι που χρησιμοποιείται μαζί με το Xarel-lo και το Paralleda. Από αυτή την τριάδα σταφυλιών δημιουργείται ένα αφρώδες κρασί που είναι λιγότερο γλυκό από το Prosecco με ήπια οξύτητα. Για την Cava ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την παραδοσιακή μέθοδο που γίνεται για τη σαμπάνια (δευτερεύουσα ζύμωση μέσα στη φιάλη). Αναμείνετε ελαφρά αρώματα αχλαδιών και πεπονιών. Ταιριάζει τέλεια με αμύγδαλα Marcona.

Espumante
Η Πορτογαλία και η Αργεντινή έχουν το λιγότερο γνωστό αφρώδες Espumante. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν αφρώδεις οίνους σε συγκεκριμένες περιοχές, το espumante παράγεται ευρέως σε όλη τη Πορτογαλία. Ωστόσο, οι εκδόσεις υψηλής ποιότητας παράγονται στην περιοχή Bairrada υπό το καθεστώς VFQPRD. Το δροσερό παράκτιο κλίμα μετριάζει την κάψα του καλοκαιριού δημιουργώντας μερικά από τα καλύτερα σταφύλια στη χώρα. Το σταφύλι Arinto χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του αφρώδους αυτού οίνου. Άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι οι Avesso, Bical, Malvasia, Chardonnay και Fernao Pires, μαζί με την ερυθρή Baga. Εκτός από την υψηλής ποιότητας κατηγορία VFQPRD, υπάρχουν επίσης οι οίνοι VQPRD (αφρώδης οίνος που μπορεί να παραχθεί με την έκχυση CO2, με την μέθοδο charmat, την μέθοδο μεταφοράς οπουδήποτε στην Πορτογαλία) και Espumosos (τα φθηνότερα και χαμηλής ποιότητας αφρώδη κρασιά που παράγονται με την προσθήκη CO2.

Crémant
Τα γαλλικά Cremant είναι αφρώδεις οίνοι που παράγονται εκτός της περιοχής Champagne. Πάνω από 20 περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία τα παράγουν, συμπεριλαμβανομένης της Αλσατίας, Βουργουνδίας, Λίγηρα, Limoux και Jura – αν και τα καλύτερα προέρχονται από τη Βουργουνδία. Η γειτνίαση με την Champagne και η ομοιότητα στα εδάφη μεταφράζεται σε Cremants που έχουν γεύση σαμπάνιας. Φτιάχνεται από μια ευρύτερη ποικιλία σταφυλιών, μεγαλύτερη από κάθε άλλο αφρώδες (συνήθως από pinot blanc, auxerrois, pinot gris, pinot noir και riesling).

Sekt
Είναι ο γερμανικός όρος για τον χαρακτηρισμό αφρωδών οίνων. Η πλειοψηφία των γερμανικών αυτών κρασιών παρασκευάζονται με τη μέθοδο της δεξαμενής με ζύμωση σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα κρασιά αγοράζονται συχνά από διάφορες χώρες της Ευρώπης, στη συνέχεια γίνονται αφρώδη και εμφιαλώνονται στη Γερμανία. Είναι συχνά απλά και προσιτά κρασιά για να ικανοποιήσουν την τεράστια γερμανική ζήτηση αφρωδών οίνων. Το Deutscher Sekt χαρακτηρίζει τους αφρώδεις οίνους που παρασκευάζονται αποκλειστικά με γερμανικά σταφύλια, που κυμαίνονται γενικά γύρω από το Pinot Blanc, το Riesling, το Pinot Gris και το Pinot Noir. Τα πιo γεμάτα από χαρακτήρα κρασιά Sekt βρίσκονται στην κατηγορία Winzersekt, που παρασκευάζονται και εμφιαλώνονται από μικρούς παραγωγούς σταφυλιών.

Pétillant Naturel
Το Pétillant Naturel μεταφράζεται σε «φυσικά αφρώδη» και τα κρασιά που ονομάζονται “pet nats” είναι τελευταία νέα τάση. Παράγονται με διακοπή της αρχικής διαδικασίας ζύμωσης: πριν οι ζύμες καταναλώσουν όλα τα σάκχαρα από τα σταφύλια, οι οινοποιοί εμφιαλώνουν το κρασί, παγιδεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα που πρέπει ακόμα να απελευθερωθεί μέσω της φυσικής ζύμωσης. Το αποτέλεσμα είναι ένας απαλότερος αφρώδης οίνος με λιγότερο επιθετικές φυσαλίδες.

Lambrusco
Lambrusco είναι το όνομα μιας ιταλικής ερυθρής ποικιλίας σταφυλιού και ενός ιταλικού κρασιού που παρασκευάζεται κυρίως από το σταφύλι αυτό. Τα σταφύλια και το κρασί προέρχονται από τέσσερις ζώνες στην Emilia-Romagna και μια στη Λομβαρδία, κυρίως γύρω από τις κεντρικές επαρχίες Modena, Parma, Reggio nell’Emilia και Mantua. Τα παλιά Lambrusco ήταν υπερβολικά γλυκά και αραφινάριστα. Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1970 και του 1980, το γλυκό Lambrusco ήταν το κρασί με τις μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το κρασί παραγόταν επίσης σε λευκό και ροζέ στιλ. Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι πλέον ασυνήθιστο να βρούμε ξηρές εκδόσεις παλαιών αμπέλων με βαθιές αποχρώσεις ροδιού. Το Lambrusco είναι πολύ ελκυστικό λόγω του χρώματος και της ποιότητάς του. Λόγω της υψηλής του οξύτητας, το Lambrusco ταιριάζει καλά με λιπαρά φαγητά.