covid emvolio

Κοροναϊός : To εμβόλιο της Pfizer αποτελεσματικό από την πρώτη δόση

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής που θα δώσει το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα διαθέσιμα δεδομένα πληρούν τις απαιτήσεις για αδειοδότηση επείγουσας χρήσης.
chinese_rocket_ap_55705610_303

Το κινεζικό Chang´e 5 θα συλλέξει σεληνιακά πετρώματα

Τα ξημερώματα της Τρίτης εκτοξεύθηκε από το νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας πύραυλος, ο οποίος θα μεταφέρει το ρομποτικό διαστημόπλοιο Chang´e 5 σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Εμφανώς ικανοποιημένος ο επικεφαλής του διαστημικού κέντρου στο Χαϊνάν Ζανκ Σουεγιού ανακοίνωσε την εκτόξευση του διαστημόπλοιου. 
kosmos-polukosmia

Covid-19 : Νέοι βιοαισθητήρες πιάνουν ιούς στον αέρα

Η διαχείριση της πανδημίας σίγουρα θα ήταν πιο εύκολη υπόθεση αν μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τον κοροναϊό στον αέρα. Είναι μια ιδέα που όπως φαίνεται θα γίνει πραγματικότητα, χάρη σε πειραματικούς αισθητήρες για την ανίχνευση παθογόνων παραγόντων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Ενδείξεις για έκρηξη ηφαιστείου στον Άρη πριν από 53.000 χρόνια

Ο Άρης θεωρείται ότι είναι προ πολλού ηφαιστειακά ανενεργός, αλλά για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ενδείξεις για μία ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε ίσως πριν 53.000 χρόνια. Παράλληλα, άλλοι επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν στοιχεία ότι πριν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια υπήρξε μία τεράστια πλημμύρα με θεόρατα κύματα στον γειτονικό πλανήτη.
sentinel_satellite_esa_source

ESA: Εκτοξεύθηκε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-6 για τη χαρτογράφηση των ωκεανών

Ο νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος Copernicus Sentinel-6 "Michael Freilich" μοιάζει με ιπτάμενο… σπιτάκι σκύλου, αλλά πρόκειται για έναν από τους πιο εξελιγμένους δορυφόρους παρατήρησης της Γης. Εκτοξεύθηκε με επιτυχία το Σάββατο από την Καλιφόρνια με ένα αμερικανικό πύραυλο SpaceX Falcon 9.
xapia

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η επόμενη «πανδημία» από την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών

Το παγκόσμιο φαινόμενο της αντιμικροβιακής αντοχής, εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία, απειλεί να ανατρέψει έναν αιώνα ιατρικής προόδου, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...
nefeloma-asteri

«Λύθηκε» το αίνιγμα του Κυανού Δακτυλιοειδούς Νεφελώματος

Οι ερευνητές άρχισαν να ξύνουν το κεφάλι τους με απορία όταν ανακάλυψαν το 2004 μια μεγάλη μάζα αερίου μέσα στην οποία διακρίνονται ένα άστρο και δύο μυστηριώδεις μπλε δακτύλιοι.
hiv

HIV/AIDS : Καινοτόμο ενέσιμο φάρμακο προλαμβάνει τη λοίμωξη

Σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποδειχθεί μείζονος σημασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας HIV/AIDS, ερευνητές αναφέρουν ότι μία ένεση αντιρετροϊκού φαρμάκου κάθε δύο μήνες είναι άκρως αποτελεσματική αγωγή για την πρόληψη της λοίμωξης.
maskes-pandimia

Φυσική ανοσία: Μπορεί να «φρενάρει» την πανδημία;

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού να έχει φτάσει και στην χώρα μας, πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για την φυσική ανοσία ενάντια στον νέο κοροναϊό. Μάλιστα δύο διαφορετικές μελέτες επισημαίνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν την λεγόμενη ανοσία εξαιτίας προϋπάρχοντων αντισωμάτων.
diastimiko tileskopio

Νέο ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Ariel – Το «διαστημικό» κόστος του -Θα εκτοξευθεί το 2029

Τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έδωσαν επίσημα την έγκρισή τους, μετά από διετή μελέτη, για την κατασκευή του νέου ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Ariel με στόχο την αναζήτηση πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.